Midwinter aangekondigd door midwinterhoornblazers Sleen

SLEEN - Een melancholiek geluid klinkt er in een mistig en regenachtig Sleen. Het is de roep van de midwinterhoorn. Zodra het geluid is gestopt, hoor je een andere hoorn.
De tonen komen vanaf molen De Hoop in het centrum van Sleen. Traditiegetrouw wordt op deze manier de midwinter aangekondigd. De midwinter begint op adventszondag en eindigt op 6 januari, wanneer het Driekoningen is.

Dieren komen er op af

Gepassioneerd midwinterhoornblazer is Tonny Mug uit Sleen. "Het is zo'n machtig mooi oergeluid. Ik heb weleens gehad dat ik in het bos aan het blazen was en dat de Schotse Hooglanders uit de mist tevoorschijn kwamen. Dieren komen gewoon op het geluid af."

Jongste blazer

Mug blaast samen met nog een paar mannen. Opvallende verschijning daartussen is de 11-jarige Amy Nijman uit Hardenberg. Zij blaast net zo hard als de mannen. Haar vader helpt haar wel met het omhoog houden van de lange, zware hoorn.
"Ik vind het heel leuk om te blazen. Mijn vader, moeder en zus doen het ook. Samen is het heel gezellig", lacht Amy. "Papa is bezig voor mij een midwinterhoorn te maken zodat ik nog vaker kan oefenen."

Historie

Over de historie van het houten blaasinstrument gaan verschillende verhalen. Zo zou het geluid boze geesten verjagen, de bevolking bijeen kunnen roepen en het geluid van de hoorn zou gebruikt worden om smokkelaars te waarschuwen voor de politie.
Tonny Mug heeft weer een andere lezing:"De midwinterhoorn komt uit de Germaanse tijd. De Germanen gebruikten de hoorn voor het verjagen van de donkere dagen door het licht aan te roepen."
Vanaf vandaag tot en met 6 januari is elke dag het karakteristieke geluid van de midwinterhoorn te horen in Sleen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.