Zuidlaren in legosteentjes: 'Hier is het altijd Zuidlaardermarkt'

KROPSWOLDE - De zolder van Erik Oosting uit Kropswolde is een soort Legoland in het klein. Een groot gedeelte van Zuidlaren is hier nagebouwd in plastic bouwsteentjes.
Onder de houten constructie van het dak staat het vol met huizen en gebouwen. Alleen in het midden is nog een klein looppad vrij. “D'r zit al 15 jaar werk in en het duurt nog wel 20 jaar voor het echt af is. En dan nog verandert er steeds weer iets in het dorp”, vertel Erik Oosting.

Van Oost naar West

Het nagebouwde dorp begint bij molen de Wachter aan de kant van de Groeve en loopt door tot aan de autoweg N34 aan de westkant van het dorp. "Het lastige zijn de kleuren. De blokjes zijn niet in elke kleur leverbaar, waardoor sommige gebouwen minder echt lijken", zegt Oosting.
De meeste gebouwen langs de Kerkbrink, De Millystraat en de Stationsweg zijn al klaar, maar op het verlanglijstje staat bijvoorbeeld nog het Noordersanatorium. De meeste gebouwen zijn goed herkenbaar, zoals het oude postkantoor en de verschillende winkels.

Altijd Zuidlaardermarkt

In een deel van het legodorp is het altijd Zuidlaardermarkt. "Dit is de burgemeester en die opent hier al jaren de markt, bij de klok", legt Oosting uit terwijl hij de burgemeester oppakt. "Het is geen doen om de markt in oktober iedere keer weer op te bouwen."
De huizen zijn niet als kant-en-klaar bouwpakket te koop en dus moet Oosting zelf bedenken hoe hij ze in elkaar zet. "Meestal op basis van foto's", legt hij uit. Op beurzen en markten koopt hij blokjes voor zijn bouwwerken. "Heel af en toe krijg ik weleens iets."
De belevenissen van de bewoners in 'Legozuidlaren' worden allemaal bijgehouden op de website van Oosting en af en toe zijn de bouwwerken te zien op exposities.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.