Politie en verzekeraar waarschuwen voor jaarlijkse inbraakpiek

ASSEN - Politie en verzekeraar Univé waarschuwen voor de jaarlijkse inbraakpiek. December en januari zijn traditioneel de maanden met de meeste inbraken.
Volgens cijfers van verzekeraar Univé wordt in december en januari 40 procent meer ingebroken dan in de andere maanden.

Trend

Ook Anne van der Meer van de politie herkent die trend. "Ieder jaar in de aanloop naar de feestdagen en rond de feestdagen zien wij een toename van het aantal woninginbraken. Dat is goed om te weten want dan kan je je daar op voorbereiden."

Deuren goed op slot

Tijdens het zogenaamde Donkere Dagen offensief zet de politie in op voorlichting. Doe de deuren goed op slot, zet een lamp aan en informeer de buren dat je weg bent. Dat zijn de bekendste tips. Directeur Harry Helmich van Univé vermoedt dat die campagne zijn vruchten afwerpt. "We zien in 2011, 2012 en 2013 een piek van 60 procent. In de jaren daarna was die piek er wel, maar minder hoog."

Tussen half 4 en half 9

Mensen denken vaak dat inbrekers 's avonds toeslaan, maar dat is niet zo. "De tijd dat ingebroken wordt, is vaak tussen half 4 en half 9 's avonds. Dan hebben veel mensen er nog niet op gerekend dat er ingebroken kan worden," vertelt Helmich.

Meer in de buurt

Bij de politie Noord-Nederland zetten ze in op meer surveillance rond de feestdagen, maar ook woordvoerder Van der Meer erkent dat ze niet overal kunnen zijn. "Mensen kennen hun eigen buurt het beste, dus als daar iets gebeurt dat daar niet thuishoort dat kunnen mensen in de eigen straat het beste inschatten. Als je iets verdachts ziet, twijfel niet, bel 112 en maak een foto of filmpje."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.