Inwoners Westerveld: We willen niet met onze vuilniszakken slepen

Inwoners van Westerveld willen niet slepen met afval (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
Inwoners van Westerveld willen niet slepen met afval (Rechten: Andries Ophof/RTV Drenthe)
DIEVER - De gemeente Westerveld wil af van de grijze container. Afval moet door de inwoners nog beter worden gescheiden.
En wat er dan over blijft is een beetje restafval. Dat is zo weinig volgens de gemeente dat het niet nodig is om een vuilniswagen te laten rijden. Daarvoor wordt een alternatief gezocht.
Een van die alternatieven is het plaatsen van ondergrondse containers. Dan moet je met je vuilniszak naar de container om het kwijt te raken.

Ondergrondse containers

Inwoners van de gemeente kwamen maandag naar het gemeentehuis om te laten weten dat ze het daar niet mee eens zijn. "Wat moeten ouderen die niet zo goed ter been zijn? Wat doe je met stinkend incontinentiemateriaal en luiers? En dan woon je in het buitengebied, moet je dan met je zakje naar de supermarkt om het daar kwijt te kunnen?"

Drie containers

In Westerveld hebben de bewoners nu drie containers. Een groene voor GFT, een oranje voor plastics en drankenverpakkingen en een grijze voor de rest. De overheid wil dat het deel restafval fors minder wordt. Dit afval moet verbrand worden. De overheid heeft een verbrandingsbelasting ingesteld.

Handtekeningen tegen ondergrondse containers

De Vrouwen van Nu in Westerveld hebben zo'n 900 handtekeningen verzameld tegen de komst van ondergrondse containers. De handtekeningen zijn aangeboden aan de gemeenteraad. De vrouwen roepen de gemeente op om meer voorlichting te geven over hoe je afval scheidt. Maar Ali Zoer van de Vrouwen van Nu heeft er weinig vertrouwen in. "Ik heb niet het idee dat het wat uit haalt. Maar als je niets doet, horen ze je ook niet."
Bezoekers van de informatieavond van de gemeenten zien vooral op tegen het slepen met 'stinkend' afval. Bovendien vrezen ze dat er meer zwerfafval komt.

Kijken naar alternatieven in Staphorst en Steenwijkerland

De raad van Westerveld heeft al meerdere malen over afval gesproken. Zij moet een keuze maken. Daarbij wordt ook gekeken naar alternatieven. De invoering van diftar bijvoorbeeld. Daarbij betaal je voor elke kilo afval die je inlevert.
Ook het plaatsen van ondergrondse containers in de dorpen is een optie. Dan wordt het afval uit de grijze containers in het gebied buiten de dorpen eenmaal per acht weken opgehaald.

Gemeenteraad weet het ook niet

De totale investering voor Westerveld in ondergrondse containers komt uit op en miljoen euro. Gemiddeld kost de plaatsing van een ondergrondse container 11.000 euro.
De gemeenteraad van Westerveld is verdeeld over het plan. Allemaal willen ze dat de hoeveelheid restafval kleiner wordt, maar daar is geen investering van een miljoen euro voor nodig.
Voorlichting is volgens partijen als DSSW, PvdA en Serk Westerveld het toverwoord. Alleen de VVD, CDA en Progressief Westerveld zijn voor het plaatsen van de ondergrondse containers. Maar wel veel minder dan het college voor ogen heeft.
Verantwoordelijk wethouder Homme Geertsma is teleurgesteld. "Deze raad wil niet kiezen en schuift het af op voorlichting. Ik weet ook dat de verkiezingen er aan komen. Niet iedereen durft nu een dergelijk besluit te nemen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.