Supermarkt Ter Borch komt er: krappe meerderheid stemt voor

VRIES - De raad van de gemeente Tynaarlo stemt voor de komst van een grote supermarkt bij Ter Borch. Op het nippertje: twaalf raadsleden stemden voor, elf raadsleden stemden tegen.

PvdA probeerde het voorstel nog tegen de houden met een motie. Volgens de politieke partij moet het ontwerp van de supermarkt worden aangepast, omdat vrachtwagens tegelijk met het langzame verkeer gebruik maken van de weg. Het gaat om een weg naast twee basisscholen en een kinderopvang. “Dit is niet de meest veilige oplossing,” aldus Koos Dijkstra (PvdA).
 
Draagvlakonderzoek
Ook Leefbaar Tynaarlo deed nog een poging het voorstel aan te passen, door te vragen om een draagvlakonderzoek. Dat is nodig, volgens de partij, omdat er tot nog toe geen onafhankelijke enquête is gehouden. Beide moties haalden het (op het nippertje) niet.
 
De komst van een supermarkt in de nieuwbouwwijk bij Eelderwolde is al jaren een punt van discussie. Aanvankelijk zou de wijk geen supermarkt krijgen, omdat er eentje in Groningen-Zuid zou komen. Dat plan ging niet door. Vervolgens werd er zelfs gesproken van twee supermarkten in Ter Borch. Dat idee sneuvelde uiteindelijk ook en begin vorig jaar kwam het huidige plan voor één supermarkt op tafel.
 
Tegenstanders
Actiegroep StopTynaarlo is niet blij met deze uitkomst. "We hebben al een advocaat in de arm genomen, zodat we naar de Raad van State kunnen", zegt Rolf Akker van de actiegroep. "Het spel is nu eigenlijk pas echt op de wagen." 

Ook bewonersvereniging Ter Borch noemt het besluit 'zeer teleurstellend'. De vereniging is bang dat met het plan zoals hij er nu ligt onveilige verkeerssituaties ontstaan.

Ondernemers in Eelde Paterswolde zijn al langer tegen de komst van een supermarkt in Ter Borch. Ze vrezen een forse daling van het aantal klanten, dat volgens Eelde Paterswolde Zakelijk bij sommige winkels zelfs kan oplopen tot dertig procent. Een week geleden presenteerde supermarktmanager Erwin Schlepers uit Paterswolde nog een alternatief plan voor een toekomstige supermarkt in Ter Borch.
Deel dit artikel: