FC Emmen-trainer Dick Lukkien: Tegengoal schudde ons wakker

VOETBAL - Een hartelijk 'welkom terug' kreeg FC Emmen-trainer Dick Lukkien aanvankelijk niet in Utrecht, waar de Drentse club na twintig minuten verrassend met 1-0 achterstond. Maar uiteindelijk zorgden Alexander Bannink en Michiel Hemmen alsnog voor een terechte lach op het gezicht van de oefenmeester.

"Het begin was zeker niet goed", aldus Lukkien. "Dat lag aan onszelf, maar toch ook zeker aan Jong FC Utrecht dat ons goed had bestudeerd. Na de 1-0 veranderde het beeld. Die goal schudde ons goed wakker. Dat is niet goed te praten, maar zoiets zie je wel vaker in het voetbal. De wedstrijd van twee weken geleden tussen Dortmund en Schalke is een perfect voorbeeld." 


Eerder gelijk moeten maken 
Toch duurde het tot de 55e minuut alvorens Emmen de achterstand had weggewerkt. "Maar dat had voor de rust zeker al gekund", analyseert Lukkien. "We raakten twee keer de lat, hadden misschien, na een prachtige loopactie van Alexander Bannink, wel een strafschop verdiend en Cas Peters had de bal gewoon voor moeten geven op Tim Siekman in plaats van zelf te schieten." 

Fitter en fitter 
Dat Hemmen de winnende maakte en voor de tweede keer in drie duels matchwinner is, is volgens Lukkien geen toeval. "Hij wordt fitter en fitter en was vandaag ook weer van grote waarde. Hij ontlast zijn medespelers. Door hem komt er rust in ons spel, kunnen we op balbezit spelen en doorvoetballen." 

Hemmen ontlast ons en laat ons beter voetballen. Ik wisselde hem uit voorzorg. Liever vijf minuten te vroeg, dan te laat.
Dick Lukkien


Geen enkel risico
Toch werd Hemmen, vrijwel meteen na zijn treffer, naar de kant gehaald. "Uit voorzorg", erkende Lukkien na afloop. "Ik wil geen enkel risico met hem lopen. Nog niet zolang geleden lieten we hem iets te lang staan en blesseerde hij zich nog en waren we hem weken kwijt. Dat wil ik niet nog een keer. Daarom haal ik hem liever vijf minuten te vroeg, dan te laat naar de kant."

Hemmen zelf had gehoopt op een minuut of 75 of 80, maar kon na afloop leven met de uitleg van Lukkien. "Het is een compliment. Bovendien weet ik nu zeker dat ik vrijdag weer fit aan de aftrap zal staan." 

"Eerste serie van drie series als hoofdtrainer" 
Voor Lukkien is de zege een hoogtepunt in zijn nog prille hoofdtrainersloopbaan. "Het is voor het eerst, sinds mijn benoeming bij Emmen, dat we drie keer op rij winnen." Deel dit artikel: