Science hubs brengen wetenschap naar Drenten

DWINGELOO/EXLOO - Radioastronomie, sterrenkunde en telescopen. Wetenschapliefhebbers kunnen naar verwachting volgende zomer hun hart ophalen in Dwingeloo en Exloo. Hier komen zogenoemde science hubs te staan.
Het is de bedoeling om de wetenschap zo dichter bij de bezoekers te brengen. "Iedereen kent de telescoop op de rand van de hei in Dwingeloo, maar heel veel passanten weten niet wat het precies is", zegt Daniela Mikkers van sterrenkundig instituut Astron. "In de science hubs zien bezoekers wat de gaafste ontdekkingen zijn met die telescoop."

Zelf ervaren
Volgens Mikkers is de informatie relevant voor veel mensen. "Wetenschap is de basis van veel ontwikkelingen, waarbij technologieën ontstaan waar wij in het dagelijks leven mee te maken hebben." Vooral voor kinderen is het volgens haar een mooi uitje. "Zij krijgen in de science hubs geen droge kost over radiogolven, maar kunnen deze zelf ervaren."

Anderhalve ton
De science hub in Dwingeloo komt aan de Brink te liggen. Vandaag heeft de gemeente toestemming gegeven voor de verbouwing aan het pand. Hier is zo'n 150.000 euro mee gemoeid.

De andere is gevestigd in de buurt van de LOFAR-gebieden in Exloo. Dit is een tijdelijke locatie. Het is de bedoeling om in een later stadium dichterbij de LOFAR-velden te liggen, vlakbij het broedgebied van Het Drentse Landschap.
Deel dit artikel: