College Midden-Drenthe krijgt tik op de vingers om geld voor Jade

(Rechten: archief RTV Drenthe)
(Rechten: archief RTV Drenthe)
BEILEN - De gemeente Midden-Drenthe heeft onvoldoende gecommuniceerd over het geld dat beschikbaar is gesteld aan stichting Jade voor het onderwijs aan asielzoekerskinderen.
Dat vindt een grote meerderheid van de gemeenteraad in Midden-Drenthe. De PvdA diende gisteravond in een debat over Jade een motie van treurnis in, die door bijna de hele raad werd ondersteund.
De stichting Jade regelde onder meer onderwijs voor asielzoekerskinderen in Oranje en Smilde. De gemeente schoot het benodigde geld voor, met het idee dat het geld wel terug zou komen. Inmiddels is een deel van stichting Jade failliet en speelt de vraag of het geld, bijna 1,7 miljoen euro, nog wel terug komt.

Geen consequenties

"De motie van treurnis heeft politiek gezien geen consequenties, in de zin van dat er bijvoorbeeld mensen moeten aftreden. Maar het geeft het college wel een behoorlijk zware tik op de vingers", zegt Joop Kramer van de PvdA.
Hij verwijst onder meer naar onduidelijkheid over afspraken die zijn gemaakt en naar het grote risico dat de gemeente is aangegaan.

Afspraken

Inmiddels zijn afspraken gemaakt over een terugbetalingsregeling en ook is volgens Kramer beslag gelegd op geld dat van de overheid richting Jade gaat. Of het geld uiteindelijk allemaal terugkomt? "Dat is de vraag, we hopen dat het goedkomt", aldus Kramer.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl