Gemeente Emmen: Kwalijk dat Scheper Ziekenhuis geen goede zorg kan bieden

In het Scheper Ziekenhuis in Emmen kunnen zwangeren voorlopig niet meer terecht voor een bevalling (Rechten: Pixabay)
In het Scheper Ziekenhuis in Emmen kunnen zwangeren voorlopig niet meer terecht voor een bevalling (Rechten: Pixabay)
EMMEN - Het is kwalijk dat het Scheper Ziekenhuis in Emmen geen goede en bereikbare zorg kan leveren. Dat is de reactie van de gemeente Emmen op de sluiting van de kinderafdeling en de afdeling Verloskunde in het ziekenhuis.
De afdelingen zijn vanaf maandag gesloten voor onbepaalde tijd. Reden: een tekort aan artsen. Dat betekent onder meer dat vrouwen niet kunnen bevallen in het ziekenhuis en moeten uitwijken naar een ander ziekenhuis.

Reactie gemeente Emmen

René Nanninga, woordvoerder van de gemeente, laat weten dat Emmen voor alle inwoners goede en bereikbare zorg wil. "Het is zeer kwalijk dat het nu niet geboden kan worden en de klinische afdelingen Verloskunde en Kindergeneeskunde moeten sluiten. We gaan er vanuit dat Treant alles op alles zet om zo snel mogelijk kinderartsen te vinden, zodat onze inwoners op zeer korte termijn weer in Emmen terecht kunnen voor deze zorg. Wij hebben vandaag al contact gehad hierover met Treant en zullen ook de komende dagen intensief contact hebben."

'Vele gevolgen'

De Partij van de Arbeid in Emmen is niet blij met het nieuws over het sluiten van de afdelingen. Fractievoorzitter Raymond Wanders: "Wij willen dat het college samen met de Treant Zorggroep een actieplan opstelt om de dienstverlening op korte termijn en in de toekomst veilig te stellen."

Lees meer: Niet bevallen in Scheper Ziekenhuis Emmen door tekort aan artsen

Volgens de fractievoorzitter heeft het sluiten van deze afdelingen vele gevolgen, onder meer voor andere artsen zoals gynaecologen en zelfstandig gevestigde verloskundigen. "En daarmee voor de dienstverlening aan de inwoners. Zij moeten kunnen vertrouwen op goede ziekenhuiszorg.”
Ook fractievoorzitter Riëtte Wollerich van CDA Drenthe is verbaasd over de gang van zaken en heeft schriftelijke vragen aan Gedeputeerde Staten gesteld. Zo wil de partij weten wat het standpunt van de provincie is.

Reactie Treant Zorggroep

Het Scheper Ziekenhuis in Emmen valt onder de Treant Zorggroep. Die organisatie laat in een reactie op hun website weten dat het om een tijdelijke sluiting gaat. "De zorg wordt overgenomen door ziekenhuislocaties Bethesda (Hoogeveen) en Refaja (Stadskanaal). Mocht dit onverhoopt niet lukken, dan wordt deze zorg door andere ziekenhuizen in onze regio verleend", zo valt er op de site te lezen.
"Uiteraard doen we er alles aan om nieuwe kinderartsen voor Emmen te vinden. We zoeken door heel Nederland naar waarnemers en artsen die bij Treant kunnen komen werken. We bellen andere ziekenhuizen door het hele land en trekken wat betreft werving van dokters alles uit de kast."
Een wellicht voor de hand liggende oplossing zou zijn om kinderartsen van de andere Treant-locaties (Bethesda of Refaja) naar Emmen te halen. Maar volgens Treant zijn er te weinig mensen om bij te springen. "De twee afdelingen draaien goed. Het zou erg onverstandig zijn het artsentekort in Emmen op te lossen en dan te moeten constateren dat er in Bethesda of Refaja een probleem ontstaat."
De Federatie Medisch Specialisten laat weten dat het op zoek gaat naar kinderartsen voor het Scheper Ziekenhuis.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl