Overlastgevende asielzoekers vanaf 18 december in azc Hoogeveen

HOOGEVEEN - Op het terrein van het asielzoekerscentrum in Hoogeveen wordt vanaf 18 december een zogeheten extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl) gevestigd.

Asielzoekers die overlast veroorzaken, worden vanaf maandag 18 december tijdelijk opgevangen in het asielzoekerscentrum in Hoogeveen. Het is een experiment van de gemeente in samenwerking met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). De ebtl kan plaats bieden aan maximaal vijftig asielzoekers.  

'Gaat niet om criminelen'
Burgemeester Karel Loohuis van Hoogeveen zegt dat het om specifieke groep gaat. "Het zijn asielzoekers die overlast hebben veroorzaakt in een azc of op het terrein van een azc. Mensen die zich niet aan de huisregels van het COA houden. Het gaat nadrukkelijk niet om asielzoekers die criminele antecedenten hebben of overlast hebben veroorzaakt in de openbare ruimte."

Gebiedsbeperking
Loohuis vertelde eerder dat de asielzoekers te maken krijgen met speciale regelgeving en beperkte bewegingsvrijheid. "Zo komt er een avondklok en een gebiedsbeperking. Ze mogen niet verder dan winkelcentrum De Weide en alleen op bepaalde uren. Ze komen niet in het centrum en dat wordt streng gecontroleerd. Als ze toch voor overlast zorgen in de openbare ruimte is dat een strafrechtelijk vergrijp en worden ze opgepakt."

Brief aan inwoners
De gemeente laat in een brief aan inwoners weten dat de groep asielzoekers niet onbeperkt naar buiten mogen en dat ze ook buiten niet kunnen gaan en staan waar ze willen. "Als de bewoners tussen 14.00 uur en 16.00 uur het terrein van de ebtl mogen verlaten, is er extra toezicht in het gebied dat ze mogen betreden. De politie kent de bewoners van de ebtl en kan dus snel ingrijpen als iemand zich niet aan de afspraken houdt", staat in de brief. Een extra wijkagent moet voor structureel meer toezicht zorgen rondom het azc. 

'Streng beginnen'
In de brief wordt verder een vergelijking gemaakt met een voetbalteam aan het begin van een nieuw seizoen. "De trainer neemt eerst het zekere voor het onzekere. Als dan in de loop van de tijd blijkt dat voetballers zich inzetten en hun verantwoordelijkheid nemen, kan de trainer de teugels iets laten vieren. De aanpak van gemeente, politie en COA is soortgelijk: streng beginnen en alleen als het kan de teugels iets laten vieren."

Tot slot wordt in de brief vermeld dat in asielzoekerscentrum Hoogeveen geen zogeheten Dublinclaimanten meer worden opgevangen. Dit zijn asielzoekers die voor zij in Nederland asiel aanvroegen, dit al in een ander Europees land deden. Hun aanvraag moet afgehandeld worden in dit eerste Europese land. "Onder deze groep asielzoekers waren verschillende individuen die in Hoogeveen voor overlast zorgden. Met de inwerkingtreding van deze afspraak is het aantal incidenten met asielzoekers in Hoogeveen drastisch afgenomen."

Ophef
Het experiment leidde afgelopen zomer tot zorgen bij onder meer D66 en VVD. De VVD wilde dat de gemeente terugkwam op het besluit om vijftig overlastgevende asielzoekers op te vangen.
Deel dit artikel: