Het is topdrukte bij de kerststerrenkweker

KLAZIENAVEEN - Sinterklaas is weer onderweg naar Spanje en dus maken we ons op voor de Kerstdagen. En dat betekent topdrukte bij de kerststerrenkwekers, zoals Drenthe Flowers in Klazienaveen.

"Wij telen hier in totaal zo'n 250.000 kerststerren", vertelt Willie Waninge van het bedrijf. "In heel Europa worden zo'n 25 miljoen kerststerren geproduceerd. De meeste gaan naar Duitsland."

Op drukke dagen gaan er bij Drenthe Flowers zo'n 15.000 kerststerren op transport. "We zitten nu echt in de laatste fase, sommige kerststerren moeten alleen nog iets op kleur komen", aldus Waninge.

Kleur
En juist achter de kleur van de kerstster schuilt een bijzonder verhaal. Waninge: "Het is een zogenoemde kortedagplant. Als hij minder dan 12 uur licht heeft, wordt hij rood. Daarom hangt er een zwart doek in onze kwekerij, waarmee we het hier kunnen verduisteren. Zo maken we kortere 'dagen'. De plant denkt dan: het is donker, dus ik ga bloeien."

[tweet:https://twitter.com/femmelkamp/status/938305933234659329]

Soorten
Volgens Waninge zijn er zo'n 250 soorten kerststerren. Negentig procent van de planten is rood, maar er zijn ook kerststerren in andere kleuren. In Nederland groeit de kerstster niet in het wild. Maar in landen als Spanje of Portugal groeit hij gewoon buiten.

Verzorging
En hoe kun je een kerstster nu eigenlijk het best verzorgen? "Op zich is de plant niet heel moeilijk te verzorgen. Als hij maar niet op de tocht staat. En je moet hem niet te veel water geven. Dan blijven de wortels te nat en sterft de plant."
Meer over dit onderwerp:
kerstster Willie Waninge kerst kerstmis
Deel dit artikel: