Ohne Grenzen over de Nederlandse en Duitse keuken

ASSEN - Je denkt er eigenlijk niet bij na, maar het brood dat we hier eten is echt typisch Nederlands. Koop je bijvoorbeeld brood in Duitsland, dan zal meteen opvallen dat het anders smaakt en dat het er anders uitziet.

In het programma Ohne Grenzen vanavond aandacht voor die opmerkelijke verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse keuken. Presentator Wolter Klok bezoekt in alle vroegte een bakkerij in het Duitse Biene en de Duitse Anika Künneman gaat naar een bakker in Emmen.

Luchtig en zacht brood
"Het typische aan het Nederlandse brood is dat het in een blik is gebakken. In Nederland doen we dat al zo'n 150 jaar", vertelt bakker Arjan Kolkman uit Emmen in Ohne Grenzen. "Nederlands brood is luchtiger en zachter. Vroeger werd in Nederland vooral witbrood gegeten, nu wordt dat wat minder."

In Duitsland wordt vaak rogge gebruikt voor brood en ook is daar het traditionele, platte roggebrood nog heel populair. Presentatoren Anika en Wolter staan in de uitzending ook stil bij de typische gerechten die worden gegeten bij het ontbijt, de lunch en de warme maaltijd in Nederland en Duitsland.

Verder in Ohne Grenzen aandacht voor de bijeenkomst van de EDR in Nieuweschans, waar je terechtkunt als je bijvoorbeeld wilt werken over de grens. En een portret van 'grensganger' Vincent ten Voorde, die vanwege de liefde van zijn leven van Nederland naar Duitsland verhuisde.

Over Ohne Grenzen
Ohne Grenzen is een tv-programma van RTV Drenthe en het Duitse ev1.tv over verschillen, overeenkomsten én samenwerking tussen Drenten en Emslanders. Het programma is één keer in de twee weken op woensdag te zien bij beide omroepen. Op TV Drenthe is de eerste uitzending om 17.30 uur. Ohne Grenzen wordt de hele avond herhaald.
Meer over dit onderwerp:
Ohne Grenzen Zonder Grenzen RTV Drenthe
Deel dit artikel: