Verpleegkundige Scheper: Situatie wordt alleen maar onveilig op deze manier

EMMEN - De sluiting van de afdeling Verloskunde en de kinderafdeling in het Scheper ziekenhuis in Emmen leidt tot een onveilige situatie. Een senior verpleegkundige van het ziekenhuis uit haar zorgen op Facebook.
Vrouwen kunnen in het ziekenhuis momenteel niet bevallen en moeten voor een bevalling uitwijken naar een ander ziekenhuis. De reden voor dit alles: een tekort aan artsen.

"De verloskunde gaat dicht, dat betekent dat er geen geboortes meer in de gemeente kunnen plaatsvinden en dat we geen zieke kinderen meer kunnen opnemen. Zijn ze er dan niet? Zeker wel, we hebben een enorme drukte gekend. Zo druk dat we wel eens dicht moesten omdat we de druk niet konden veilig stellen."Onveilig
"Maar Treant vindt dat we dicht kunnen", gaat het bericht verder. "Dat dat de veiligste wijze is om met de situatie om te gaan. Volgens mij wordt de situatie alleen maar onveilig op deze manier. In nood is het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Hoogeveen of Stadskanaal. Het zal je kind zijn, je kleinkind zijn of je zal moeten bevallen en in plaats van je vertrouwde gynaecoloog, nu niet weten wie je gaat helpen en waar."

Het bericht op Facebook is al bijna 3.000 keer gedeeld en wekt verbazing. 

Uit het werkgebied
De sluiting van de afdeling Verloskunde en de kinderafdeling leidt ook tot verbazing bij Gienke Freling van verloskundigenpraktijk Lief Leven uit Emmen. "Dit hadden we niet zien aankomen", reageert ze.

"Het heeft best veel gevolgen voor ons. Wij hebben allemaal kleine praktijken in deze regio. De verloskundigenzorg draait hier om het Scheper Ziekenhuis: mensen bevallen thuis of in het Scheper Ziekenhuis. En als ze nu in het ziekenhuis willen bevallen, moeten ze naar een ander ziekenhuis uitwijken. Als we in Hardenberg of Hoogeveen zijn, dan ben je uit je eigen werkgebied en moet je collega een achterwacht voor je doen. Als je dan met z'n tweeën of drieën bent is het best pittig", zegt Freling. 

Eerder naar het ziekenhuis
Freling kan zich goed voorstellen dat zwangere vrouwen overdonderd zijn. "Als je met weeën minstens een half uur in de auto moet zitten, ben je niet blij als zwangere. Ik denk dat het qua veiligheid wel meevalt, want je maakt al een risico-inschatting. Wel zul je nu eerder ingrijpen als je denkt dat je hier twijfel over hebt. Je weet dat je nu langer moet reizen, daar hou je rekening mee. Je zult denk ik eerder naar het ziekenhuis gaan nu."

Afwachten
Freling zit morgen met andere verloskundigen en gynaecologen van het Scheper Ziekenhuis om tafel. "We hopen dat het probleem zo snel mogelijk wordt opgelost. We hebben de zwangeren ingelicht en zij zullen ons eerder bellen als er iets is. Het is afwachten nu."

Lees meer over het Scheper Ziekenhuis:
Stelling: Als Drent moet je in Drenthe kunnen bevallen
Gemeente Emmen: Kwalijk dat Scheper Ziekenhuis geen goede zorg kan bieden
Niet bevallen in Scheper Ziekenhuis Emmen door tekort aan artsen
Scheper Ziekenhuis in Emmen heeft te weinig kinderartsen
Deel dit artikel: