Koekangers naar Raad van State om vervuilde grond

De eigenaars ontkennen dat er verontreinigd zand in de wal zit (archief RTV Drenthe)
De eigenaars ontkennen dat er verontreinigd zand in de wal zit (archief RTV Drenthe)
KOEKANGE - De eigenaars van een terrein aan de Oude Toldijk in Koekange stapten woensdag naar de Raad van State in Den Haag tegen de provincie Drenthe. Die heeft hen een dwangsom opgelegd omdat ze vervuilde grond niet zouden willen afvoeren.
De grond zou zijn vervuild met koper, zink en asbest en zit in een aarden wal die in 2014 op het terrein werd aangelegd. De eigenaars bestrijden dat de grond is vervuild.

'Alleen maar stenen'

De eigenaars verklaren dat er 'alleen maar stenen' in de wal zitten. De stenen zijn afkomstig van een in de vorige eeuw afgebrand gebouw. Alle metalen en andere materialen zouden uit de verbrande resten zijn verwijderd, waarna de stenen in de wal zijn gestopt.

Lees meer: Dwangsom broer en zus voor verontreinigde grond Koekange

De provincie zegt dat er wel degelijk sprake is van bodemverontreiniging. Als de eigenaren het vervuilde zand niet afvoeren, kan de dwangsom wekelijks met vijfhonderd euro oplopen tot maximaal vijfduizend euro.
De Raad van State doet over enkele weken uitspraak of de dwangsom blijft staan.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.