Landgoed Mensinge krijgt extra geld, vrijwilligers zijn ongerust

RODEN - Landgoed Mensinge krijgt nog eens 118.000 euro extra subsidie voor dit jaar. Ook krijgt het landgoed alvast 40.000 euro voor komend jaar. Dat besloot de gemeenteraad van Noordenveld vanavond unaniem.

De subsidie komt bovenop de 225.000 euro die de raad in mei beschikbaar stelde aan het landgoed voor de sanering en ondersteuning van het landgoed.

Landgoed Mensinge kampt al een paar jaar met grote tekorten. "We waren technisch failliet", omschreef interim-directeur Nina Hiddema de situatie afgelopen september.

Een nieuw bestuur en interimmanager moesten flink snijden in de organisatie om het hoofd boven water te houden. Het landgoed heeft een bioscoop, een klein theater, een landskeuken, een brasserie en een museum. 


Zorgen onder vrijwilligers
Vrijwilligers van de Winsinghhof, de bioscoop en het theater, zijn er niet gerust op. Zij stuurden een brandbrief naar de interimmanager en het bestuur van het landgoed waarin ze hun zorgen uiten over de toekomst. Ze zeggen bang te zijn dat er uiteindelijk niets meer overblijft van het theater en de bioscoop.

Zo draait er nu nog een kwart van de bioscoopvoorstellingen in vergelijking met vorig jaar. "De vrijwilligers hadden natuurlijk anders gehoopt en wilden meer duidelijkheid krijgen over de toekomst," zegt Hiddema. "Die kon ik nog niet geven en daardoor ontstond denk ik miscommunicatie." 

Toekomstplan
Ook de gemeenteraad uitte zich kritisch, voordat ze akkoord ging met de extra subsidie voor het landgoed. Ze wil dat de wethouder met een duidelijk toekomstplan komt, zodat de gemeente volgend jaar niet opnieuw extra subsidie hoeft te geven aan het landgoed. Ook moeten vrijwilligers volgens de raad beter geïnformeerd worden.

Wethouder Alex Wekema gaf aan deze punten mee te nemen in de gesprekken met het bestuur en de interimmanager van Landgoed Mensinge.

Begin januari wordt het toekomstplan van het landgoed gepresenteerd.
Meer over dit onderwerp:
Landgoed Mensinge Roden Mensinge Nina Hiddema
Deel dit artikel: