Eis: vijftien maanden cel voor misbruiken ‘kwetsbare jongen’

ASSEN/NIEUWLANDE – Tegen een 67-jarige man uit Nieuwlande heeft het Openbaar Ministerie vijftien maanden cel, waarvan vijf voorwaardelijk geëist voor het seksueel misbruiken van een jongen. Het misbruik gebeurde voor het eerst in april 2015, toen de jongen bijna 16 jaar was. In december dat jaar vergreep de man zich weer aan hem.

De man en zijn vrouw waren gastgezin voor de jongen. Omdat hij het thuis niet makkelijk had, logeerde hij via hulpverleningsinstantie Accare regelmatig bij het gastgezin.

Beurs in Duitsland
In april nam de verdachte de jongen mee naar een beurs in Duitsland, waar hij voor zijn werk naartoe moest. De twee logeerden samen in een camper. Daar werd de jongen misbruikt. Het gebeurde twee avonden achter elkaar, vertelde het slachtoffer bij de politie.

De man uit Nieuwlande bekende alleen de eerste avond. In de kerstvakantie van 2015 logeerde de jongen, hij was inmiddels verhuisd, nog een keer bij het gezin. Ook toen pleegde de man seksuele handelingen met hem. 

Woede-uitbarsting
In februari vorig jaar stapte de 67-jarige man zelf naar de politie. Dat deed hij nadat de jongen thuis, waar hij bij was, een woede-uitbarsting kreeg. “Kinderverkrachter!” schreeuwde het slachtoffer naar hem. “Ik vond dat hij hulp moest hebben. Daarom ben ik naar de politie gegaan”, vertelde de man in de rechtszaal. Accare, dat hem al eens had gewaarschuwd dat hij te close met het slachtoffer was, haalde een ander kind dat hij en zijn vrouw als gastgezin opvingen meteen bij ze weg. 

Tijdens de rechtszaak was de verdachte erg emotioneel. Hij vertelde dat zijn huwelijk sinds zijn bekentenis slecht is, dat hij zich diep schaamt en niets begrijpt van wat er is gebeurd. Inmiddels is hij in behandeling bij de GGZ. Toen de officier van justitie zijn strafeis uitsprak, barstte de man in tranen uit.

De officier wil ook dat hij 1900 euro schadevergoeding betaalt aan de jongen, die volgens zijn advocaat erg kwetsbaar is. Volgens haar heeft de jongen nog altijd veel last van de gevolgen van het misbruik.

Uitspraak: 21 december
Meer over dit onderwerp:
misbruik Nieuwlande rechtbank
Deel dit artikel: