Vrijspraak en werkstraffen voor grote brand in Zeijen

ASSEN/ZEIJEN - Een 20-jarige man uit Assen is vrijgesproken van het veroorzaken van de grote brand die op Oudejaarsavond een keet en twee schuren bij een boerderij in Zeijen in de as legde.

De man hield het raam van een oude zuipkeet open, terwijl drie vrienden er zwaar vuurwerk in gooiden. Dat illegale vuurwerk veroorzaakte uiteindelijk de brand, waardoor voor 1,5 miljoen euro schade werd aangericht.

Tachtig uur werkstraf
De rechtbank vindt dat de rol van de Assenaar te klein om hem te kunnen veroordelen. De drie vrienden – een 19-jarige Assenaar, een 18-jarige man uit Zeijen en een 17-jarige jongen uit dat dorp - werden veroordeeld tot tachtig uur werkstraf. 

Dat is de helft van de eis van de officier van justitie. Die ging er vanuit dat de mannen opzettelijk de brand hadden gesticht. De rechtbank gelooft dat niet; zij gaat uit van brand door schuld. 

Vuurwerk in de keet
De vrienden zaten op 31 december met een grotere groep het oude jaar uit in de bedrijfskantine van de boerderij aan de Zuiderstraat. Het viertal bedacht dat het leuk zou zijn hun oude zuipkeet verderop op het erf te vernielen door er vuurwerk in te gooien. De twee uit Zeijen hadden illegaal vuurwerk, zoals nitraten en een cobra mee. Ze wilden het glaswerk in de keet opblazen. 

Boerderij gered
Brand veroorzaken in de keet was juist niet de bedoeling, benadrukte de rechtbank, omdat de vier vonden dat de keet daarvoor veel te dicht bij de boerderij stond. De vier mannen vertelden dat twee weken geleden tijdens de rechtszaak. Dat de hele keet alsnog in de fik zou kunnen vliegen, hadden ze niet verwacht. 

Ze ontdekten het pas, nadat ze alweer naar binnen waren gegaan en een van hen toch nog even bij de keet ging kijken. De vier werden nog dezelfde avond opgepakt. Doordat de brandweer de rietgedekte boerderij nat hield, werd die gered. Van de schuren met alle machines en aardappelen bleef niks over.

Toen ze vrijkwamen, boden ze gelijk excuses aan aan de boer, de vader van een van hun vrienden. Ook hielpen ze met opruimen. Daar hield de rechtbank in hun voordeel rekening mee.
Deel dit artikel: