Voormalig Stad en Esch in Meppel wordt verbouwd tot appartementencomplex

MEPPEL - Er is een koper gevonden voor de oude HBS aan het Zuideinde in Meppel. Schavast uit Hasselt heeft het pand en de terreinen gekocht van de gemeente Meppel voor 1,44 miljoen euro.

Schavast kreeg gisteren een telefoontje van de gemeente. "Dit was veruit het mooiste plan", zegt wethouder Koos de Vos. "Het was niet het hoogste bod, maar wel het beste", volgens De Vos.

Zuiderschool gaat tegen de vlakte
Schavast, onderdeel van aannemersbedrijf Schagen, wil in het monumentale pand 29 appartementen bouwen. De voormalige Zuiderschool erachter wordt gesloopt. Op de terreinen komen dan nog eens veertien woningen.

Volgens Jonathan Schagen is er in het plan geen andere optie dan de voormalige Zuiderschool te slopen. "We vinden het een mooi gebouw, maar er is veel te weinig daglicht. Bovendien hebben we de ruimte nodig om het gebied open te maken." 

Ervaring met monumentenbouw
De oude elementen in de voormalige HBS moeten zoveel mogelijk behouden blijven. Er zijn onder andere glas-in-loodramen. "Dit gebouw leent zich uitstekend voor woningbouw. De hoge plafonds en raampartijen zijn prachtig", zegt Schagen.

Schavast heeft ervaring met de verbouw van monumentale panden. Zo zijn ze midden in Amsterdam bezig met de verbouw van het voormalige Purlitzer Hotel. Ook het Anne Frank Huis in Amsterdam wordt door het bedrijf onder handen genomen.

Kom maar met ideeën
Op het terrein staat ook nog een oude gymzaal. Die wordt weer teruggebracht in de oude staat. "We laten het aan de inwoners van Meppel over wat er mee gedaan moet worden", zo zegt Schagen. Dat kan van alles zijn volgens hem.

Het duurt nog wel even voordat de bouw kan beginnen. Eerst zullen de vergunningen moeten worden aangevraagd.
Deel dit artikel: