Nationale Zorgautoriteit: Mensen worden op tijd geholpen ondanks sluiting kinderafdeling Scheper Ziekenhuis Emmen

EMMEN - De Nationale Zorgautoriteit zegt dat mensen ondanks de sluiting van de verloskamers en de kinderafdeling van het Scheper Ziekenhuis nog op tijd geholpen kunnen worden.
"Dat wil zeggen: binnen de 45 minuten die hiervoor staan", laat woordvoerder Erik Bloem in een reactie weten. De Nationale Zorgautoriteit heeft over de ontstane situatie in Emmen nauw contact met zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

Tekort aan artsen
De afdeling Verloskunde en kindergeneeskunde in Emmen is vanaf aankomende maandag dicht, wegens een tekort aan kinderartsen. De drie overgebleven artsen hebben zich ziek gemeld, zei bestuursvoorzitter Carla van der Wiel dinsdag. "Hierdoor kunnen wij niet de zorg leveren die wij moeten leveren." Patiënten en hoogzwangeren worden doorverwezen naar de ziekenhuizen in Hoogeveen en Stadskanaal.


'Kijken of zorgplicht in gevaar is'
"Wat wij doen in dit soort situaties is kijken of de zorgplicht in gevaar is", zegt Bloem. De Zorgautoriteit heeft daarom contact opgenomen met Zilveren Kruis. "Die geeft aan dat mensen nog op tijd geholpen kunnen worden. Ook gaan zij in gesprek met het ziekenhuis en gaan zij het ziekenhuis helpen in de zoektocht naar kinderartsen. Wij blijven dit volgen."

Brief
Een week geleden stuurde Treant Zorggroep, waar ziekenhuizen in Emmen, Hoogeveen en Stadskanaal onder vallen, een brief met de stand van zaken over de zogeheten regiovisie waarmee de zorggroep bezig is. Daarin schrijft Treant dat één van de uitgangspunten is dat verloskunde elke dag, 24 uur per dag beschikbaar is op de drie ziekenhuislocaties. Over eventuele sluiting wordt met geen woord gerept.

Gedeputeerde Henk Jumelet was op z'n zachtst gezegd dan ook nogal verbaasd dat Treant een week later de kinderafdeling en de verloskamers sluit. "Dat kwam als een verrassing. En dat vinden we dan ook onacceptabel. Wij vinden het van groot belang voor de inwoners dat voor iedereen goede zorg toegankelijk is."

Het was dan ook Jumelet die samen met wethouder Jan Bos van de gemeente Emmen een gesprek wilde met de raad van bestuur van Treant. "De komende tijd moet er het een en ander duidelijk worden. We kunnen bijvoorbeeld onze netwerken aanspreken om te zorgen dat kinderartsen naar onze regio komen."


'Parttime werken heb ik uitgesteld'
Want het probleem van te weinig kinderartsen is niet nieuw. Zegt ook oud-kinderarts Wichert van der Toom, die tot mei werkzaam was in het Scheper Ziekenhuis. "Parttime gaan werken heb ik uitgesteld en de werkdruk was hoog. Het is droevig nieuws en ik hoop dat er snel een oplossing komt." De voormalig kinderarts wil er verder niks over kwijt.

'Als we extra auto's moeten inzetten, doen we dat'
Voor UMCG Ambulancezorg betekent de sluiting dat er verder gereden moet worden naar ziekenhuizen in Stadskanaal en Emmen bijvoorbeeld. "Als wij extra auto's in moeten zetten, dan doen wij dat. Wij zullen alles in het werk stellen om mensen te helpen", zegt directeur Tjerk Hiddes.

Hiddes blikt terug op de situatie in Meppel, waar de afdeling gynaecologie in 2012 sloot. "Toen zijn er heel duidelijke afspraken gemaakt met partijen. Dit zal dan nu ook in Emmen en omgeving moeten gebeuren."

Morgen overleg
Morgen komen de partijen van het regionaal overleg acute zorg, zoals ziekenhuizen, huisartsen, ambulancediensten en verloskundigen, bij elkaar om te overleggen en te kijken naar een oplossing. Ook heeft de gemeente Emmen de gemeenteraad op de hoogte gesteld middels een brief. Morgen zal Treant met meer informatie voor de inwoners en de andere partijen komen.
Deel dit artikel: