Djammen: Groningse Vollek! maakt Drentse muziek over Veenhuizen

VEENHUIZEN - Ze komen eigenlijk niet uit Drenthe, maar toch maken ze Drentse muziek. De Groningse band Vollek! heeft een heel repertoire liedjes geschreven over de geschiedenis van Veenhuizen.

Nou ja, ik woon in Veenhuizen", vertelt zanger Freddie van der Beek. "Toen dacht ik: in Veenhuizen is vandaag de dag veel aan de hand en het leek mij leuk om over de geschiedenis een verzameling liedjes te maken."
 
Boevenbus blues
Van der Beek doelt daarmee onder andere op de UNESCO-werelderfgoedlijst en de voorstellingen van het Pauperparadijs. Het was voor hem voldoende inspiratie om een dikke twintig liedjes te schrijven over het Drentse dorp. Zo is er een plaat over het Fochteloërveen, maar ook een in een geheel nieuw jasje gestoken versie van de Falsom Prison Blues van Johnny Cash.
 
Ze hebben hun nieuwe repertoire al een aantal keren in Veenhuizen mogen spelen en volgens de heren niet zonder succes. Voorafgaand aan de voorstelling van het Pauperparadijs bijvoorbeeld en ook hebben de heren al in het gevangenismuseum gespeeld. Naast het Veerhuizenarrangement speelt de band hun normale werk in het Gronings.
 
Dikke lol 
Het is voor de bandleden wel even wennen om van het Gronings nu in het Nederlands te zingen, maar lol hebben ze. "Nou, er zit hier wel een man achter mij…", zegt contrabassist Theo Platje plagend, doelend op zijn medemuzikanten. "Die zit af en toe wat te chagrijnen", lacht Van der Beek hem bij. Buiten dat kunnen de vier heren het uitstekend met elkaar vinden. 

Het is de bedoeling dat een aantal van de liedjes in het voorjaar worden opgenomen en verschijnen op een album.
Meer over dit onderwerp:
Djammen muziek Vollek Vollek!Veenhuizen blues UNESCO
Deel dit artikel: