'Patrick is alles wat je niet verwacht'

PAARDENSPORT - Ze is pas 16 jaar en bij haar paard Patrick zitten geen papieren. Maar toch heeft dressuuramazone Romy Vreugdenhil uit Odoornerveen het geschopt tot de zware tour. Een bijzondere prestatie.
Met de tweede plaats in de Intermédiaire I pakte ze afgelopen weekend in Zuidwolde het benodigde winstpunt. Dat geeft haar nu toegang tot de Intermédiaire II

Van pony doorgegroeid tot paard
De 9-jarige ruin werd dus niet bewust gefokt voor de topsport. De ouders van Romy waren vooral op zoek naar een brave pony voor hun toen pas 12-jarige dochter. Romy begon met hem in de L2, de lichte klasse bij de pony's. Maar toen Patrick begin 2015 opnieuw gemeten moest worden, bleek hij doorgegroeid te zijn tot paard. En dus rijdt Romy sinds haar veertiende al tussen de volwassen ruiters.

Op naar de passage en piaffe...
Romy mag nu met Patrick starten in de Intermédiaire II. Ze is dan nog één niveau verwijderd van de Grand Prix. Daar reed bijvoorbeeld Adelnde Cornelissen uit Beilen met haar Parzival. Maar de laatste stappen zijn nog pittig. Met de hulp van Loes Corsel, zelf topdressuuramazone, is ze voorzichtig begonnen aan de oefenstof van de intermédiair II.

"Daar wordt ook de piaffe en de passage gevraagd. Dat gaat heel veel kracht kosten. Hoe zich dat ontwikkelt weet ik niet. We willen ook hierin het paard niet forceren. Als hij het gaat doen is het mooi, als het niet lukt is er geen man overboord. Dan blijven we in de lichte tour", zegt Corsel, die in Coevorden een eigen dressuurstal heeft.

Opvolging voor Patrick?
Thuis in de wei in Odoornerveen staan al twee jonge potentiële opvolgers voor Patrick. Door alle successen is de belangstelling voor het paard gegroeid. Uiteindelijk is hij wel te koop, maar de ouders van Romy zijn daar niet actief mee bezig. Alleen voor een heel serieus bedrag wisselt Patrick van eigenaar, zodat Romy de mogelijkheid krijgt om verder te groeien in de sport.
Deel dit artikel: