Basisschooljeugd Hoogeveen maakt kennis met racefiets en mtb

WIELRENNEN/MOUNTAINBIKEN - "Sommige kinderen zijn superenthousiast en knallen overal doorheen, maar je hebt ook kinderen die na één rondje fietsen al behoorlijk moe zijn", aldus Johan Buurmeijer. Op de baan van wielervereniging De Peddelaars verzorgt hij fietsclinics voor maar liefst 2450 basisschoolleerlingen uit Hoogeveen. Kinderen maken zo op jonge leeftijd kennis met de mountainbike en de racefiets.
Groep vijf en zes van de Christelijke basisschool Het Palet zijn vandaag aan de beurt. Lynn heeft nog nooit op een racefiets gezeten. "Maar dat vind ik wel leuker dan op een mountainbike. Want op een racefiets kun je harder." Julia geeft de voorkeur aan de mountainbike. "Dan kun je mooi over de bulten. Eerst vond ik het wel spannend, maar nu vind ik het leuk." De kinderen zijn razend enthousiast.

'Fantastisch'

Ondanks dat de basisscholen overspoeld worden met aanbiedingen van clinics is ook meester Daniël Rijkeboer van Het Palet goed te spreken over dit initiatief. "Ik had van een aantal scholen al gehoord dat het leuk was en het is nu inderdaad bewezen dat het fantastisch is."

Verder verspreiden in Drenthe

Het project wordt financieel ondersteund door de gemeente Hoogeveen en de Rabobank. Buurmeijer heeft zelf mountainbikes aangeschaft. Daarnaast worden de racefietsen van De Peddelaars gebruikt. In eerste instantie richt de clinic zich op de basisscholen in Hoogeveen. Maar misschien volgen de dorpen uit het buitengebied ook nog. "Ik zou het supergaaf vinden als we dit verder kunnen verspreiden in Drenthe. Ze profileren zich als fietsprovincie. Ik ben benieuwd of er nog meer gemeentes zijn die dit willen doen", zegt Buurmeijer. Inmiddels worden ook gesprekken gevoerd met gemeende De Wolden en de wielersportvereniging Emmen.

NK veldrijden

De leerlingen rijden in Hoogeveen overigens op hetzelfde parcours waar op 27 januari het Nederlands Kampioenschap veldrijden voor de jeugd wordt verreden. Dat was ook, in eerste instantie, de kapstok voor dit project.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.