Landelijke ophokplicht om vogelgriep

ASSEN - In het hele land is een ophokplicht ingesteld. Aanleiding is de vermoedelijke uitbraak van een extreem besmettelijke variant van de vogelgriep op een eendenbedrijf in Biddinghuizen in Flevoland.
De ongeveer 16.000 vleeseenden op het bedrijf worden vandaag nog geruimd.
De ophokplicht geldt voor commerciële bedrijven die vogels houden voor de productie van vlees, eieren of andere producten en voor het uitzetten in het wild. De maatregel moet voorkomen dat andere bedrijven besmet raken.

Trekvogels

Kees Sijbenga, biologische kippenboer uit Hooghalen, hield rekening met de uitbraak. "Vorige week hoorde ik dat trekvogels in Polen en omstreken besmet zijn", zegt hij. "Die dieren leggen grote afstanden af. Hierdoor kan de ziekte zomaar in Nederland komen."
De ophokplicht is vorig jaar november voor het laatst ingesteld vanwege vogelgriep. Toen ging het om een voorzorgsmaatregel. De maatregel bleef ruim vijf maanden van kracht. Volgens Sijbenga is het lastig te zeggen hoe lang de kippen dit keer binnen moeten blijven. "Maar dat kan zomaar weer een paar maanden zijn."

Elkaar verwonden

Het is volgens de boer belangrijk dat kippen genoeg afleiding moeten hebben. Die hebben ze normaal gesproken buiten. "Binnen kun je daarvoor zorgen door ze bijvoorbeeld meer graan te geven. Je loopt anders kans dat ze elkaar verwonden."
Verder zegt Sijbenga dat de financiële gevolgen normaliter meevallen, zolang er geen kippen wegvallen. "In het begin leggen de kippen nog goed als ze binnen zitten. Op den duur kan het iets minder worden."

42.000 kippen

Vorige maand werd voor het laatst vogelgriep geconstateerd. Toen ging het om een kippenbedrijf in het Zeeuwse Sint Philipsland dat getroffen was door de milde variant van vogelgriep. De 42.000 legkippen werden afgemaakt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.