Ondernemend: een kijkje in de woning van de kampcommandant

HOOGHALEN - Hoe ziet de woning van de kampcommandant op het voormalige kamp Westerbork er van binnen uit? Omdat het al jaren niet meer toegankelijk is, zullen velen zich dat wellicht afvragen.
Maar, bij hen horen niet de mensen van Schoonewille Bouw & Restauratie.
Al een hele tijd zijn de vaklui van Schoonewille bezig om de woning te consolideren. "Eigenlijk heel simpel: voorkomen dat het aftakelt", zegt eigenaar Gerwin Schoonewille. Aan hen de taak om te zorgen dat het laatste stukje kampgeschiedenis bewaard blijft.

De tijd stop zetten

Dat is waar het op neerkomt volgens Schoonewille en dat met zo min mogelijk aanpassingen. "Het is eigenlijk de kunst bij consolidatie om zo weinig mogelijk te doen. Dat is eigenlijk ook de kunst van een restauratie, maar van een consolidatie zeer zeker", vertelt Schoonewille. Alleen de delen die te slecht zijn om te bewaren worden vervangen.

Vakwerk

"Dit zijn werkzaamheden die je eerder altijd op school kreeg", vertelt restaurateur Anton Krikken. "Met pen- en gatverbindingen en zo. Kijk, en dat komt bijna nooit meer voor." Engelengeduld heeft Krikken. "Dat is ook mijn tekortkoming," vertelt hij. 'Ik ben te precies." Juist daarom is hij hier aan het werk bij de commandantswoning. Met grote precisie worden de planken passend gemaakt. "Apart werk", vindt Krikken. "Ja, en je krijgt er de tijd voor."

Een huis heeft een ziel

"Elk huis heeft een ziel en heeft-ie geen ziel, dan moet je zorgen dat het er een krijgt", meent Schoonewille. Aan ziel of karakter heeft de commandantswoning in ieder geval geen gebrek. "Er zitten soms hele trieste verhalen bij, maar soms ook wel hele bijzondere of leuke verhalen", vertelt Schoonewille. "Overal is eigenlijk wel wat te vinden. In elk vertrek, in elke ruimte."

Ongebruikelijk luxe

Het meest bijzondere als aannemer vindt hij nog steeds de luxe die het huis heeft. Het is ooit gezet als tijdelijke woning, maar beschikte al over luxe zaken zoals een apart toilet, verwarming en een lampjessysteem voor de bedienden in de woningen.
Al deze zaken worden met respect behandeld en intact gelaten. "Het is natuurlijk heel bijzonder", vindt Schoonewille. "Het is een, ja, mooie klus mag ik eigenlijk niet zeggen. Het is een bijzondere klus", besluit de aannemer.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.