Verloskamers en kinderafdeling Scheper Ziekenhuis Emmen maandag niet dicht

EMMEN - De verloskamers en de afdeling kindergeneeskunde van het Scheper Ziekenhuis in Emmen blijven tot 18 december open.
Dat bevestigt woordvoerder van Treant Zorggroep Henk Heeringa tegenover RTV Drenthe.
Met behulp van twee kinderartsen van het UMC in Groningen en de inzet van kinderartsen van de Treant-ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen kunnen de afdelingen voorlopig open blijven.


Bestuursvoorzitter Carla van de Wiel: "Dit is goed nieuws voor de inwoners uit de regio Emmen. Dat geeft ons een week langer de tijd om vier kinderartsen te vinden, of goede afspraken te maken met het UMCG." Als dat niet lukt, moeten de afdelingen alsnog dicht op 18 december.

De zorggroep is al druk bezig met het aantrekken van de benodigde artsen en verspreidt vacatures via internet en social media. Ook komen er oproepen in landelijke dagbladen om personeel naar Emmen te trekken. Ook de Nederlandse Vereniging voor Kinderartsen heeft haar leden geattendeerd op de vacatures in Emmen. "Wij hebben ons netwerk ingezet en onze achterban van 1200 kinderartsen aangesproken of zij er iets voor voelen om naar Emmen te gaan", zegt woordvoerder Femke Theunissen. Of er op die oproep gehoor is gekomen, kan de woordvoerder nog niet vertellen.

Hele klus
Het wordt voor Treant een hele klus om binnen een week vier kinderartsen aan te trekken, want het tekort aan kinderartsen speelt al jaren. Volgens directeur Victor Slenter van het Capaciteitsorgaan, dat over de opleidingscapaciteit van medische vervolgopleidingen gaat, kiezen artsen liever voor grotere ziekenhuizen.


"Voor kleinere ziekenhuizen in het noorden en oosten van het land is de animo om te werken lager, omdat er minder specialisatiemogelijkheden zijn. Vacatures zijn vaak niet interessant genoeg", legt Slenter uit. "In het noorden moeten de artsen vaker verschillende diensten draaien. Maar er moet een oplossing te vinden zijn, daar ben ik van overtuigd. De bal daarvoor ligt bij de opleidingen, die de studenten moeten animeren om naar het noorden te gaan."

Aanboren
Ook de provincie Drenthe gaat netwerken aanboren voor de werving van zorgpersoneel. "Met deze tijdelijke oplossing kunnen Treant en de zorgverzekeraars voorlopig de zorg voor inwoners garanderen. Het is goed voor de inwoners dat zij nu weten waar zij voor de korte termijn aan toe zijn." 

Personeelsleden laten weten opgelucht te zijn. "Dat zijn we voorlopig. Uiteraard hopen we op nieuwe kinderartsen. Wie weet wat er volgende week besloten wordt. We wachten het af."

Tekort
Treant liet afgelopen dinsdag weten dat de verloskamers en de kinderafdeling aankomende maandag gingen sluiten, vanwege het tekort aan kinderartsen. De laatste drie kinderartsen hadden zich ziek gemeld wegens een te hoge werkdruk.