Makelaar doet boekje open over bijzondere belevenissen

HAVELTE - Smakelijke, ongemakkelijke, pikante en ontroerende voorvallen. Makelaar Bart Fehse uit Havelte maakt achter de voordeur bij kopers en verkopers nogal wat mee. De meest opmerkelijke verhalen schreef hij op en zijn gebundeld in het boek Bruine Bonen.
Vanavond is het boek, met bijzondere belevenissen van een makelaar, gepresenteerd in de Havixhorst in De Schiphorst.

Laaggeletterdheid
De opbrengst van Bruine Bonen, waarvan 2500 exemplaren zijn gedrukt, gaat naar de Stichting Lezen en Schrijven voor de aanpak van laaggeletterdheid in Drenthe. Het eerste exemplaar was dan ook voor burgemeester Eric van Oosterhout van Emmen, als voorzitter van het Bondgenootschap voor een Geletterd Drenthe.

Opgesloten in kelder
Fehse komt in zijn werk als makelaar nogal eens in wonderlijke, onvoorspelbare situaties terecht, waarbij hij de ene keer de rol van koppelaar oppakt, en in andere gevallen die van psycholoog, bemiddelaar, raadgever of zelfs slachtoffer. Zo wordt Fehse door een jaloerse ex aangezien voor de nieuwe minnaar, en zit hij een tijdlang opgesloten in de kelder van het te verkopen huis. Maar in alle gevallen eindigt elk verhaal met een succesvolle aan- of verkoop.

De verhalen zijn volgens Fehse stuk voor stuk waargebeurd, "maar ik heb natuurlijk een beroepsgeheim, dus de mensen over wie ik schrijf zijn geanonimiseerd. Ze zijn niet te herleiden. Maar het bijzondere verhaal blijft." 

Tweede boek
Bruine Bonen is het tweede boek van Bart Fehse. Vijf jaar geleden, op zijn vijftigste verjaardag, verscheen het eerste met als titel Achter de Voordeur. Beide boeken bevatten de leukste verhalen die Fehse eerder als columns publiceerde in zijn eigen woonmagazine. Bruine Bonen ligt in meerdere boekhandels in Zuidwest-Drenthe en bij de makelaardij.

Vorige maand was Bart Fehse te gast in Cassata over zijn boek.