Werk munitiecomplexen Veenhuizen en Ruinen stilgelegd om veiligheid

VEENHUIZEN/RUINEN - De inspectie heeft onlangs het werk in meerdere gebouwen van de munitiecomplexen Veenhuizen, Ruinen en Staphorst stilgelegd. Dat is gebeurd vanwege zorgen over de veiligheid, aldus de Inspectie SZW na vragen van het ANP.
Er waren problemen met de bliksembeveiliging. Bij het munitiecomplex Ruinen waren die geconstateerd in de eerste helft van dit jaar, maar ze bleken tijdens een nieuwe inspectie in november niet opgelost.


De Rijksvastgoeddienst is verantwoordelijk voor installaties en onderhoud.

Werkzaamheden Veenhuizen
Het ministerie van Defensie bevestigt de tekortkoming. "Als gevolg van de geconstateerde tekortkoming zijn de werkzaamheden in enkele gebouwen tijdelijk stilgelegd. Inmiddels zijn herstelwerkzaamheden uitgevoerd en is het werk op alle locaties weer volledig hervat. In Veenhuizen worden nog werkzaamheden aan munitiebunkers uitgevoerd."

Defensie laat verder weten dat de regel geldt dat er "niet gewerkt mag worden tijdens onweer" maar dat de organisatie daar bovenop extra maatregelen heeft "om de veiligheid van het personeel te waarborgen'.

Munitiewerkplaatsen
De inspectie laat weten dat het bij de stillegging van het complex Ruinen ging om twee munitiewerkplaatsen en een onderhoudsgebouw voor munitie. Eén werkplaats en het onderhoudsgebouw zijn inmiddels weer in gebruik, aldus een woordvoerder. In Veenhuizen gaat het om twee werkplaatsen, een onderhoudsgebouw en een gebouw met een zogeheten aflakstraat voor munitie.

Veenhuizen is met zo'n 200 bunkers het grootste munitiecomplex van Defensie. Er werken mensen van het Defensie Munitiebedrijf, dat verantwoordelijk is voor inkoop, opslag, distributie en het testen van honderden typen munitie: van kogels tot raketten.