De 134e Nieuwe Drentse Volksalmanak verschijnt vandaag, presentatie uitgesteld

ASSEN - "Ik denk dat het nog jaren mee kan op deze manier", zegt Vincent van Vilsteren, eindredacteur van De Nieuwe Drentse Volksalmanak trots. De almanak verschijnt vandaag, maar de officiële presentatie is uitgesteld tot januari. Dit door het weer vandaag.
De 134e editie van de Volksalmanak is de opvolger van de Drentse Volksalmanak (1837-1851). Het boek verschijnt sinds 1883. In de loop van de jaren is de almanak uitgegroeid tot historisch en archeologisch jaarboek van Drenthe.

Pareltjes

In de Nieuwe Drentse Volksalmanak komen diverse onderwerpen aan bod. "Een pareltje staat op de voorkant", zegt eindredacteur Van Vilsteren. "Dat is ook een eerbetoon aan Jaap Beuker, die afscheid heeft genomen van het Drents Museum. De foto op de voorkant is een foto van bronstijd dolken die bij Anderen gevonden zijn. Het is voor Nederland en eigenlijk ook wereldwijd een bijzondere vondst die nog nooit zo beschreven is."
De almanak bestaat uit een historisch en een archeologisch gedeelte. In het eerste gedeelte staat een verhaal over Plaggenhutten op het Aardse Veld bij Assen, van Mark Goslinga. Ook een pareltje, vindt Van Vilsteren. "Het is een zeer interessant artikel over iets wat tegenwoordig helemaal niet meer bestaat." In de uitgestelde presentatie zal er ook een lezing gegeven worden over dit onderwerp.
"Eigenlijk zijn alle stukken bijzonder", vindt Corinne Rodenburg, directeur van het Drents Archief en voorzitter van de Stichting Nieuwe Drentse Volksalmanak. "Heel persoonlijk gaat mijn voorkeur uit naar het stuk over de streektaal, omdat daar echt mijn interesse ligt." Dat stuk gaat over de Streektaal in de Drentse literatuur van 1837 tot heden.

Drents Archief

"De Nieuwe Drentse Volksalmanak is een middel om verschillende historische en archeologische artikelen een platform te geven", zegt Rodenburg. "Het Drents Archief speelt hier, samen met andere partijen, een belangrijke rol in, in het mede mogelijk maken van de almanak."

Totstandkoming

Tussen de bedrijven door is de zevenkoppige redactie er een jaar mee bezig geweest om de almanak in elkaar te zetten. "Het begint meestal na het verschijnen van de vorige almanak", legt Van Vilsteren uit. "Er zijn normaal wel wat artikelen die op de plank blijven liggen."
Sinds een paar jaar wordt De Nieuwe Drentsche Volksalmanak volledig in kleur uitgegeven. De kwaliteit van de afbeeldingen wordt steeds belangrijker, legt de eindredacteur uit. "Ik speel daar een belangrijke rol in om de kwaliteit te beoordelen."

De volgende keer

In 2018 bestaat de Maatschappij van Weldadigheid 200 jaar, daarom wordt het volgende nummer van de Volksalmanak een themanummer. "Die gaat vooral betrekking hebben op het historische gedeelte", vertelt Van Vilsteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.