Abbingh met Oranje moeizaam langs Japan op WK

Oranje viert de moeizame zege op Janpan. Woensdag wacht Tsjechië in de kwartfinale (Rechten: ANP/Piroschka van de Wouw)
HANDBAL - Het was een zware bevalling, maar het Nederlands damesteam met Lois Abbingh uit Emmen in de gelederen, heeft zich ten koste van Japan geplaatst voor de kwartfinale op het WK in Duitsland. Oranje had er, na een 20-20 eindstand, een verlenging voor nodig: 26-24
Oranje ontmoet in de kwartfinale Tsjechië. Dat duel wordt woensdag gespeeld.

Offensieve dekking

Nederland, dat in de laatste poulewedstrijd tegen Duitsland zo geweldig speelde, had het zeer lastig tegen Japan dat offensief verdedigde en in Kametani een uitstekende doelvrouw had. Alhoewel Oranje zich dat zelf ook mocht aantrekken, want de schoten waren allesbehalve goed, eerder voorspelbaar en plichtmatig.

Voorsprong van drie weggegeven

Toch leek de ploeg van bondscoach Helle Thomsen tien minuten voor het einde van de officiële speeltijd een beslissend gat te hebben gemaakt. Oranje liep vooral dankzij treffers van Angela Malestein en belangrijke stops van oud E&O keepster Tess Wester uit van 16-16 naar 16-19. Toch werd de voorsprong in de laatste tien minuten weggegeven: 20-20.

Abbingh

Abbingh speelde vrijwel de gehele eerste helft, was ongelukkig in de afronding en was daarna vooral bankzitter. Ze kwam tot twee treffers tegen Japan.

Verlenging

Via Yvette Broch, Estevana Polman en Nycke Groot pakte Nederland in de eerste helft van de verlenging een voorsprong van twee punten: 23-21.
In de tweede helft hield Oranje de voorsprong vast, al kwam Japan wel terug tot op één punt. Topschutter Malestein scoorde haar zevende goal en via Smeets werd het verschil weer twee: 25-23. Via Polman kwam Oranje op 26-23, waarna de laatste treffer van Japan alleen interessant was voor de statistieken.