Renovatie sportpark Noord-West: bal ligt bij stichting en verenigingen

Er wordt al lang gesteggeld over de plannen voor sportpark Noord-West in Beilen (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
Er wordt al lang gesteggeld over de plannen voor sportpark Noord-West in Beilen (Rechten: RTV Drenthe / Robbert Oosting)
BEILEN - Na eindeloos discussiëren en debatteren is de kogel eindelijk door de kerk: de Stichting Sportpark Noord-West en de voetbalclubs moeten een keuze maken. Óf het renovatieplan van het sportpark in Beilen tegen meerbetaling, of het plan van het college, zonder bijbetaling.
"Het mooiste zou zijn als we er niet strijdend aan ten onder gaan, maar toch een beetje resultaat konden behalen", zei burgemeester Ton Baas, voorafgaand aan de stemming.

Discussie alom

De renovatie van sportpark Noord-West is al maandenlang een heet hangijzer in de gemeente Midden-Drenthe, waarbij het sportpark en de gemeente niet nader tot elkaar leken te komen. Met het amendement van de PvdA zet de raad nu een stap in de richting van de wensen van het sportpark. Of het amendement een pink of een handreiking is, daar is de stichting van het sportpark nog niet helemaal over uit. Toch lijken sommige vertegenwoordigers van de stichting en de beide voetbalclubs, die maandagavond ook in groten getale op de publieke tribune zaten, opgelucht.
"Het ultieme en finale voorstel", besloot PvdA-raadslid Keegstra voordat het amendement werd ingediend. Met een meerderheid werd het amendement tijdens de raadsvergadering aangenomen. Daarin staat onder andere dat het kunstgrasveld op een plaats komt te liggen waar Stichting Sportpark Noord-West en de beide voetbalclubs achter staan. Het plan kost 150.000 euro meer, waarvan de helft door de gemeente wordt betaald.

Extra geld

De locatie van het kunstgrasveld was een van de belangrijkste verschillen tussen de beide plannen. De raad zet nu dus een stap richting de clubs. Het kunstgrasveld komt op een plek waar de stichting het graag ziet, maar dat kost meer geld. Een deel wordt betaald door de gemeente en een deel moet worden opgehoest door de stichting en de voetbalclubs zelf. "Dan moeten we maar een extra oliebollenactie houden", zegt Lambert Hoving van stichting Sportpark Noord-West. Naast de 75.000 euro die de club extra moet betalen voor de alternatieve ligging van het kunstgrasveld, komt er ook een eigen bijdrage van zo'n 16.750 euro voor de vulling ervan.
Dat was namelijk een ander knelpunt in de plannen. Alle partijen waren het erover eens dat de rubbergranulaatkorrels vervangen moeten worden door een korrel die hoe dan ook niet schadelijk is. Er is over meerdere varianten gesproken, maar welk alternatief voor granulaat het ook wordt: 25 procent moet door het sportpark zelf worden betaald.

Onduidelijkheid

Na afloop van het debat over het sportpark heerste er nog wel wat onduidelijkheid over een aantal details van het plan. Komende periode gaan de clubs en de stichting van het sportpark kijken wat de beslissing voor hen betekent en hoe de plannen kunnen worden ingevuld binnen het sportpark.
Voor 19 januari moet het sportpark beslist hebben welk plan er uitgevoerd moet worden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.