'Ton Baas kwam als waarnemer, maar we hebben hem nooit zo ervaren'

Waarnemend burgemeester Ton Baas neemt vanmiddag afscheid van Midden-Drenthe (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)
Waarnemend burgemeester Ton Baas neemt vanmiddag afscheid van Midden-Drenthe (Rechten: RTV Drenthe/Margriet Benak)
BEILEN - Hij zou er maar tijdelijk zitten, maar het werden uiteindelijk drie jaren. Waarnemend burgemeester Ton Baas van Midden-Drenthe wordt donderdag officieel opgevolgd door Mieke Damsma.
Vanmiddag is het afscheid van de tijdelijke burgemeester, die toch als volwaardige burgervader werd gezien. Ook door wethouder Gert Jan Bent. "Ton is een ervaren bestuurder, die direct zijn draai vond en wij met hem. Het is een heel prettig persoon en tegelijkertijd heeft hij heel veel ervaring en kennis van zaken."

Lees meer: Ton Baas weg na ruim drie jaar Midden-Drenthe: waarnemen is een vak

Baas werd door zijn collega's nooit gezien als waarnemend burgemeester. "Het was gewoon de burgemeester van Midden-Drenthe. Dat vind ik het mooie van deze jaren: hij was er voor de gemeenschap en was daar absoluut aanwezig. Als burgemeester heeft hij hele goede dingen gedaan", zegt Bent.

Dapper

Wethouder Gerard Lohuis typeert Baas in drie zinnen. "Hij floreert goed in lastige situaties. Hij is een heel stevig bestuurder. En hij is een dapper bestuurder. Hij zegt zelf ook altijd: 'Dit land heeft dappere bestuurders nodig'." Lohuis herinnert zich nog hoe Baas zich opstelde rond de komst van het azc in Oranje. "Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had besloten dat er 1.400 asielzoekers naar Oranje zouden komen. Toen heeft hij tegen Dijkhoff gezegd: 'Daar ben ik het niet mee eens, dan kom je het zelf maar uitleggen'. Dat vind ik een dapper bestuurder."

Adrem

Bent en Lohuis kunnen de humor van Baas ook waarderen. "Hij is heel adrem: stevig op de inhoud, maar hij weet de relatie goed te houden. Met een kwinkslag krijgt hij iemand heel snel weer aan zijn kant. Dat ging net in de raad ook met raadslid mevrouw Dijken. Zij zei: 'Ik wacht op u', waarop Ton zei: 'Begint u maar vast, ik haal u straks wel weer in.' Dat is een voorbeeld van zijn humor", lacht Lohuis.
"We zullen hem gaan missen. Hij is gekomen als waarnemer, maar we hebben hem nooit ervaren als een waarnemer. Dat is een compliment voor hem", besluit Lohuis.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.