Drenthe landelijk koploper in sojateelt

NOORDBARGE/EMMELOORD - Drenthe is landelijk koploper in de sojateelt. Dat zegt sojaverwerker Agrifirm. Behalve dat de meeste nedersoja uit Drenthe komt, is de kwaliteit dit jaar van alle soja ook nog eens uitzonderlijk goed.
De sojaplant bedekte deze zomer 143 hectare Drentse grond. Daarmee heeft Drenthe niet alleen de meeste soja-boeren van Nederland maar ook het grootste aantal hectares.

Sojaproef
Inmiddels telen 26 Drentse boeren soja, daarvan zijn er 21 nieuwe soja-boeren. Het verbouwen van nedersoja word gestimuleerd door de rijksoverheid, de provincie Drenthe en Agrifim. Den Haag wil dat boeren in Nederland zelf niet-genetisch gemodificeerde soja gaan telen in plaats van alleen gemodificeerde soja te importeren. Soja bevat veel eiwit en kan zuivel en vleesproducten vervangen en is ook zeer geschikt als veevoer.

Rick en Gert-Jan Nijhoff uit Noordbarge deden dit jaar aan een teeltproef mee. Ze zaaiden 3 hectare in. "Voor ons boeren is soja een mooie rustteelt om de grond weer aan te laten sterken. Soja haalt heel veel stikstof uit de lucht en stopt dat in de grond. Daardoor hoeven we niet te bemesten. Na de soja-oogst blijft er extra stikstof achter in de bodem, handig voor het volgende gewas."

"Aan het begin moet je wel opletten want vogels zijn dol op de ontkiemende sojaboontjes die uit moeten groeien tot planten", vertellen de broers Nijhoff, die dit jaar een goede oogst hadden. Soja brengt meer geld op dan graangewassen, maar de opbrengst in kilo's per hectare is wel minder dan bijvoorbeeld bij tarwe.

Agrfirm: grote hoeveelheid en hoge kwaliteit
De oogst uit heel Nederland komt terecht bij Agrifirm in Emmeloord. Daar wordt de soja geselecteerd en indien nodig verder gedroogd, voordat het naar de voedingsmiddelenindustrie gaat. "We zijn erg blij met de grote hoeveelheid soja uit Drenthe. We zien niet alleen dat het aantal hectares en het aantal geoogste sojabonen groeit, maar het eiwitgehalte wordt ook steeds hoger", legt sojaspecialist Arco Amperse van Agrifirm uit. 

Ook de totale landelijke opbrengst per hectare is nog nooit zo hoog geweest: gemiddeld 3000 kilo bonen per hectare. Het gemiddelde in de drie noordelijke provincies blijft daar wel iets bij achter: 2600 kilogram bonen per hectare.

De sojabonen van Agrifirm worden gekocht door voedselproducent Alpro, die er sojadrinkproducten van maakt. Maar je kunt het ook prima gebruiken als vleesvervanger. De bonen die wel veel eiwitten bevatten maar net iets minder van kleur zijn, zijn prima geschikt als veevoer.

Soja moet duurzamer
"Soja wordt al heel lang geïmporteerd en gebruikt in veel producten. Maar in tropische landen wordt veel regenwoud gekapt om soja-akkers te maken. We willen twee dingen: de import verduurzamen en om de hoek gaan telen", zegt Agrifirm-directeur Ruud Tijssens. Bijkomend voordeel: de nedersoja is niet gemodificeerd. Volgens Tijssens vragen afnemers steeds vaker om soja uit de eigen regio en waar niet met gentechnologie aan gesleuteld is. Ook de EU zet in op meer productie van eiwitten binnen Europa.

Tijssens ziet ook kansen voor de noordelijke melkveehouders om hun eigen soja dus eiwitten voor hun dieren te telen, al zal dat volgens hem wel lastiger zijn dan bij akkerbouwers omdat ze meer kennis van teelten hebben. "Maar we gaan op zoek naar manieren om de melkveehouders daarbij te helpen" zegt Tijssens die bevestigd dat zowel voor de boeren als Agrifirm het telen en verwerken van nedersoja nog in de kinderschoenen staat.

Ruilhandel met Chinees
De sojateelt van de gebroeders Nijhoff in Noordbarge aan de stadsrand van Emmen bleef niet onopgemerkt. Collega-boeren kwamen vragen wat voor gewas er bij hen op het land stond en het lokale Chinese restaurant had het meteen door. Via ruilhandel ging er ook een beetje soja naar de Chinees en gingen de broers huis met een afhaalmaaltijd.

De provincies Drenthe, Groningen en Friesland steunen de sojateelt in 2017 met ruim
honderdduizend euro. Dat bedrag gaat volgens de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet in 2018 omhoog naar bijna honderdtachtig duizend euro.