Gemeente Aa en Hunze begint in 2018 met ecologisch bermbeheer

In de gemeente Aa en Hunze gaan ze vanaf 2018 ecologisch bermbeheer toepassen (Rechten: Pixabay)
In de gemeente Aa en Hunze gaan ze vanaf 2018 ecologisch bermbeheer toepassen (Rechten: Pixabay)
GIETEN - De gemeente Aa en Hunze begint in 2018 met ecologisch bermbeheer. Op deze manier de bermen beheren, zorgt voor een toename van verschillende en bijzondere flora.
Het gaat om de bermen van de wegen tussen de gemeentegrens bij Gasteren en Annerveenschekanaal en de wegen tussen Geelbroek en Eleveld. Na vijf jaar wordt het ecologisch bermbeheer geëvalueerd.

Insecten

Momenteel worden de bermen in de gemeente Aa en Hunze gemaaid door grote machines en ‘geklepeld’. Dat is een techniek waarbij de messen van een maaimachine aan een draaiende rol zijn bevestigd. De planten worden met klepelen omlaag geslagen. Het maaisel blijft vervolgens achter in de berm. Dit is niet goed voor de biodiversiteit en zorgt voor minder sterke bermen.

Lees meer: Provincie maakt plan voor redden van vlinders en bermplanten

Bij ecologisch bermbeheer wordt er gemaaid met licht materieel en wordt er niet geklepeld. Het maaien wordt zo laat mogelijk, bij voorkeur pas in september gedaan. Dit is gunstig voor insecten zoals bijen en vlinders.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.