Nederlandse pluimveehouders krijgen geen schadevergoeding voor fipronil

ASSEN - Nederlandse pluimveehouders krijgen in tegenstelling tot hun Belgische collega's geen schadevergoeding voor het fipronilschandaal. Het ministerie van Landbouw blijft erbij dat de kippenboeren zelf aansprakelijk waren voor de crisis met 'gifeieren' die deze zomer 65 tot 75 miljoen euro schade heeft veroorzaakt.
De Belgische regering kreeg dinsdag toestemming van de Europese Commissie om 21,8 miljoen euro aan compensaties uit te keren.

'Uitzonderlijke gebeurtenis'
"We weten dat dit niet de reactie is waar de getroffen pluimveehouders op hopen, maar de huidige ontwikkelingen in België doen niets af aan het voor Nederland principiële standpunt rond compensatie”, aldus de woordvoerder van minister van Landbouw Carola Schouten.

Volgens de commissie was de fipronil-crisis een 'uitzonderlijke gebeurtenis' die federale steunmaatregelen rechtvaardigt. Het gaat om vergoedingen voor de vernietiging van eieren en kippen, laboratoriumtests en het ontsmetten van de stallen.

Het fipronilschandaal was afgelopen zomer groot nieuws, hoewel de aangetroffen hoeveelheid van de verboden stof in eieren geen gevaar voor de volksgezondheid vormde. Pluimveehouders hadden op grote schaal een bedrijf ingehuurd dat opvallend goede resultaten bij de bestrijding van bloedluis had geboekt. Later bleek dat dit bedrijf Chickfriend daarvoor fipronil gebruikte.

Compensatie niet aan de orde
"Compensatie voor Nederland is niet aan de orde wanneer er sprake is van schade die is veroorzaakt door het handelen van private partijen", aldus de woordvoerder. "In dit geval was dat Chickfriend, dat gebruik heeft gemaakt van een middel dat in Nederland niet is toegelaten als geneesmiddel."