Aantal banen in Drenthe gedaald in 2016

Het aantal banen in Drenthe is vorig jaar gedaald ten opzichte van 2015 (Rechten: Google Streetview)
Het aantal banen in Drenthe is vorig jaar gedaald ten opzichte van 2015 (Rechten: Google Streetview)
ASSEN - In de regio Zuidwest-Drenthe gingen vorig jaar relatief de meeste banen verloren. In december 2016 waren er 3,7 procent minder banen dan in dezelfde maand in 2015. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
In Noord- en Zuidoost-Drenthe nam het aantal banen af met 1,3 procent, vooral in de gezondheidszorg.
meldt dat over heel Nederland er juist bijna 2 procent meer banen waren.
Hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS zegt dat het niet automatisch slecht nieuws betekent. "De werkloosheid is in Drenthe wél gedaald. Het heeft er waarschijnlijk mee te maken dat de bedrijven in Drenthe die failliet gingen, of die mensen moesten ontslaan, waarschijnlijk ook mensen van buiten de provincie in dienst hadden. En de mensen die in Drenthe zelf wonen en bij die bedrijven werkten, hebben schijnbaar in veel gevallen toch weer werk gevonden."

'Wel economische groei'

Volgens Van Mulligen zijn de cijfers gekleurd, omdat Drenthe een kleine provincie is met een beperkte werkgelegenheid. "Dus als er een of twee wat grotere bedrijven failliet gaan of mensen laten gaan, zie je dat direct terug in de totaalcijfers. Dat betekent niet dat het met de economie in Drenthe slecht gaat. Sterker nog: de economische groei in de provincie was vorig jaar juist bovengemiddeld", verklaart Van Mulligen.

Wonen en werken

In de drie regio’s van de provincie verschilt het aandeel mensen dat werkt en woont in dezelfde regio nogal. Van alle mensen die in Zuidwest-Drenthe en Noord-Drenthe werken, woont respectievelijk 51 procent en 58 procent daar ook, terwijl in Zuidoost-Drenthe 68 procent van de werknemers daar woont, meldt het CBS.

Zuidoost-Friesland in de plus

In Zuidoost-Friesland, grenzend aan de regio Zuidwest-Drenthe, kwamen er naar verhouding juist de meeste banen bij. Daar noteerden ze een plus van 6 procent. Vooral in de uitzendbranche nam het aantal banen toe.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.