Dutchbat-veteranen stappen naar ombudsman om uitblijven eerherstel

Twintig Dutchbat III-veteranen dienen een klacht in bij de Veteranenombudsman (Rechten: ANP/Vincent Jannink)
Twintig Dutchbat III-veteranen dienen een klacht in bij de Veteranenombudsman (Rechten: ANP/Vincent Jannink)
ASSEN - Twintig Dutchbat III-veteranen die een claim hebben neergelegd bij het ministerie van Defensie om het uitblijven van eerherstel, dienen een klacht in bij de Veteranenombudsman.
Anderhalf jaar aan gesprekken over de vergoeding hebben geen resultaat opgeleverd, meldt
. Veel Nederlandse militairen van Dutchbat III waren gelegerd in Assen.

Lees meer: Dutchbat-veteranen eisen schadevergoeding van Nederlandse Staat

Nadat minister Jeanine Hennis-Plasschaert eind juni 2016 als eerste bewindspersoon publiekelijk de missie Srebrenica te beschermen als 'onuitvoerbaar' bestempelde, hoopten de oud-strijders tot een officieel eerherstel te komen. Dit zou vergezeld moeten gaan van een symbolische uitkering van 1.000 euro per persoon voor elk van de 22 jaren die zijn verstreken.

'Komen niet verder'

"We zijn nog in gesprek met defensie en blijven dat graag. Maar de conclusie is dat we niet verder komen", stelt Michael Ruperti in De Telegraaf. Hij is de advocaat die de claim namens in totaal 220 Dutchbatters begeleidt.
Namens twintig van hen zet hij de stap naar Veteranenombudsman Reinier van Zutphen in de hoop dat hij de boel vlot kan trekken. Defensie laat tegenover de krant weten niet open te staan voor een groepsclaim.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl