Herkomst van de leewal bij Exloo is een raadsel

De leewal is een hooggelegen gebied ten westen van Exloo. De oorsprong van deze leewal is een groot raadsel. Toch heeft stenendokter Harry Huisman wel een vermoeden.
"Ik denk dat de leewal gevormd is in de prehistorie, waarschijnlijk in de ijzertijd. De boeren hadden toen al grote invloed op het landschap."
"Door hun landbouw werd de bodem schraler waardoor open plekken ontstonden. Daar kreeg het zand de kans om te verstuiven met deze heuvel als gevolg", vervolgt hij.

Grondboor

Huisman baseert zijn vermoeden op boringen in het gebied. "Ik heb met de handboor tot ruim een meter diep zand opgeboord en het is allemaal heel gelijkmatig gekorreld zand, niet erg fijn maar ook niet erg grof. Voor mij is dat een bewijs dat dit stuifzand is."

Molenveld

Volgens Huisman ligt de leewal in een opvallend mooi gebied. "Aan de ene kant ligt een heideveld, het Molenveld, en aan de andere kant ligt een groene oase, de voormalige es van Exloo."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.