'Gasgestookte cv-ketel kan nog niet worden afgeschaft'

Een gasgestookte cv-ketel (Rechten: ANP/Nils van Houts)
Een gasgestookte cv-ketel (Rechten: ANP/Nils van Houts)
COEVORDEN - De gasgestookte cv-ketel kan nog lang niet worden afgeschaft. Dat zegt directeur Peter Cool van cv-ketelfabrikant Intergas uit Coevorden.
Regeringspartijen CDA en D66 willen dat de gasgestookte cv-ketel wordt uitgebannen. De partijen willen dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat met een
komt.
Maar volgens Petel Cool kan het nog wel zestig jaar duren voordat de ouderwetse cv ketel helemaal is verdwenen. "Op lange termijn gaat het gebeuren, maar op korte termijn kan het minder snel dan iedereen denkt. Je kunt misschien honderdduizend ketels per jaar vervangen, maar er zijn zes miljoen huizen op gas."

Hybride ketels

"Het CDA en D66 willen dat we overstappen op hybride ketels", zegt Cool. "Die lopen zowel op een elektrische warmtepomp als op gas, en die maken we hier ook al. Maar dat is een heel klein gedeelte. Er is nog weinig vraag naar. Van de 227.000 ketels die we maken zijn er misschien 1500 hybride. En de technologie ontwikkelt zich ook nog. Dus je kunt beter nog wat wachten."

Duurzaam

"Bovendien is overstappen van gas op elektriciteit op dit moment helemaal nog niet duurzamer", vertelt Cool. "Het grootste deel van de elektriciteit wordt helemaal nog niet duurzaam opgewekt, en dus is de winst minimaal."
"Ik snap dat mensen van het aardgas af willen in verband met Groningen, maar gas is nog steeds een hele mooie en duurzame oplossing", aldus Cool.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.