LTO daagt NVWA voor rechter om fipronil-schandaal

LTO daagt NVWA voor rechter (Rechten: Edwin van Stenis/RTV Drenthe)
LTO daagt NVWA voor rechter (Rechten: Edwin van Stenis/RTV Drenthe)
DEN HAAG - Land- en tuinbouworganisatie LTO daagt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voor de rechter wegens nalatigheid in de crisis rond de met fipronil besmette eieren eerder dit jaar. Hierdoor hebben pluimveehouders nodeloos veel schade geleden, aldus LTO.
LTO verwijt de NVWA vorig jaar november niet voldoende actie te hebben ondernomen toen er al concrete meldingen binnenkwamen over grootschalig gebruik van het verboden middel fipronil door het bedrijf ChickFriend.

NVWA op de hoogte

"De enorme schade voor pluimveehouders was uitgebleven wanneer de NVWA haar taken als toezichthouder naar behoren had vervuld'', zegt advocaat Roeland de Mol. "Zo was de NVWA op de hoogte van het gebruik van fipronil door ChickFriend, maar zij heeft de sector niet eens de kans gegeven zich daartegen te wapenen.''
Lees meer: Gevolgen fipronil-affaire gigantisch
Sector niet ingelicht
Juist na november 2016 zijn nog veel kippenstallen door ChickFriend behandeld met het giftige bestrijdingsmiddel, terwijl de pluimveehouders niet wisten dat het om fipronil ging. Hoewel de NVWA op de hoogte was van het gebruik van fipronil is de sector hierover niet ingelicht. ,,Dat is echt onbegrijpelijk en niet uit te leggen'', stelt Eric Hubers, voorzitter vakgroep Pluimveehouderij van LTO.
De schade voor de boeren wordt geraamd op 50 miljoen euro.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.