Gemeenteraad Emmen boos en ongerust over sluiting afdelingen in Scheper Ziekenhuis

In het Scheper Ziekenhuis zijn twee afdelingen gesloten vanwege een tekort aan artsen (Rechten: Treant Zorggroep)
In het Scheper Ziekenhuis zijn twee afdelingen gesloten vanwege een tekort aan artsen (Rechten: Treant Zorggroep)
EMMEN - In de Emmer politiek wordt bezorgd gereageerd op de sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde in het Scheper Ziekenhuis. "Ik ben hier boos en heel ongerust over", zegt fractievoorzitter Henk Huttinga van de ChristenUnie.
De partijen in de gemeenteraad in Emmen dienen vanavond samen een motie in. "Daarin zeggen we dat we de huidige situatie onacceptabel vinden. Daarnaast willen we dat de gemeenteraad in de toekomst bij zulke zaken veel eerder betrokken wordt."
Lees meer: Verloskunde en kindergeneeskunde van het Scheper Ziekenhuis Emmen gaan toch dicht
Geen grote verrassing
Eigenlijk was de sluiting van de twee afdelingen geen grote verrassing voor de ChristenUnie. "Op 30 november kregen we als gemeenteraad een brief van de directie van het Scheper Ziekenhuis. Daarin werd een heel positief beeld geschetst", kijkt Huttinga terug. "Maar een week later volgde de mededeling dat de afdelingen gesloten moesten worden."
Het ziekenhuis wilde nog nieuwe artsen zoeken. "Maar binnen een week nieuwe artsen vinden is haast onmogelijk", is Huttinga van mening. "De grote vraag is of de organisatie dit niet zag aankomen."

Eerder informeren

De afgelopen jaren was al bekend dat het Scheper Ziekenhuis wel eens moeite had om de bezetting rond te krijgen. "Dat hoorden we weleens van betrokkenen. Dat is hier in het Noorden ook logisch en begrijpelijk. Artsen komen hier niet graag naar toe. Daar moet structureel iets aan gebeuren. Maar dat de situatie zo nijpend is, dat wist ik niet. Daarover hadden we eerder geïnformeerd moeten worden", vindt de fractievoorzitter.

Gerommel in top Treant

Huttinga denkt dat het ook te maken heeft met de interne problemen bij Treant Zorggroep. "Het is daar al een tijd onrustig en het rommelt er in de top. Binnen het ziekenhuis waren er steeds conflicten met artsen en maatschappen. De plannen van Treant om meer artsen vast in dienst te nemen zijn goed. Maar qua planning gaat het er niet beter."
De gemeenteraad kan zelf weinig invloed uitoefenen op het beleid van Treant. Maar indirect wil Huttinga dat wel doen. "Mensen die invloed kunnen uitoefenen worden door ons in de alarmstand gezet", zegt de fractievoorzitter van de ChristenUnie. "We gaan de landelijke politiek beïnvloeden en kijken of we via ons college zaken voor elkaar kunnen krijgen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.