Actiegroep voor Bethesda gaat strijd met Treant weer aan

Het Comtié Actie voor Bethesda is nieuw leven ingeblazen (Rechten: Treant)
Het Comtié Actie voor Bethesda is nieuw leven ingeblazen (Rechten: Treant)
HOOGEVEEN - Het Comité Actie voor Bethesda is nieuw leven ingeblazen.
Doel is een oordeel te krijgen van de landelijke Governancecommissie gezondheidszorg over de aanstelling van twee artsen in de Raad van Bestuur van Treant. Het comité vindt dat er sprake is van belangenverstrengeling.
Volgens woordvoerder Frits Kappers van het comité zou het gemeentebestuur van Hoogeveen actie moeten ondernemen tegen de dubbele petten van anesthesist David Post en chirurg Marco Dam. Zij zijn in oktober allebei voor 50 procent benoemd in de Raad van Bestuur van Treant.
Onder Treant vallen behalve het Bethesda, ook het Scheper Ziekenhuis in Emmen en het Refaja Ziekenhuis in Stadskanaal
Lees meer: Treant zet benoeming artsen in bestuur door
Slap verweer gemeente
Kappers: "De meerderheid van de gemeenteraad en het college van B&W wil gesprekspartner van Treant zijn en vindt dat een stap naar de Governancecommissie dan geen pas geeft. Dat is een slap verweer, want na 13 februari toen in de Tamboer de Hoogeveense bevolking massaal haar onvrede uitte, heeft Treant werkelijk helemaal niets gedaan om vertrouwen in Hoogeveen te winnen."
De Governancecommissie gezondheidszorg is door de branche-organisaties in de zorg opgericht. Daaronder vallen onder meer Actiz, GGZ Nederland, de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) en de Federatie van Universitair Medische Centra (NFU). Doel is zorginstellingen waar nodig te controleren op hun maatschappelijke doelstelling en het waarborgen van goede zorg.

SP en GroenLinks

De Hoogeveense SP-lijsttrekker Jutta van den Oord en GroenLinks-lijsttrekker Ben Buskes hebben zich aangesloten bij het heropgerichte Comité Actie voor Bethesda. Zij probeerden in november de gemeenteraad achter zich te krijgen met een motie om een oordeel van de onafhankelijke Governancecommissie te krijgen.
Lees meer: SP Hoogeveen wil vinger aan de pols bij Treant bestuur
Brede steun
Kappers: "Dan gaan wij wel. Per slot van rekening zijn GL en SP vertegenwoordigers van hun kiezers en kan ik mij nog steeds beroepen op brede steun onder de Hoogeveense bevolking als Hoogevener van het Jaar 2012 en petitionaris met 15.000 handtekeningen op zak."
De gemeenteraad van Hoogeveen richtte eerder dit jaar de Denktank op met vertegenwoordigers uit alle lagen van de bevolking van Hoogeveen. Maar tot onvrede van het comité stapt ook de Denktank uiteindelijk niet naar de Governancecommissie.
Lees meer: Denktank Bethesda-tegen benoeming artsen in bestuur Treant
Denktanklid naar comité
De voormalige Hoogeveense gynaecoloog Marnix Koppe was lid van de Denktank, maar is daar inmiddels uitgestapt. Hij is het vierde lid van het Comité.
"De Denktank heeft wel een aanzet gedaan om een uitspraak over de artsen in het bestuur van Treant te krijgen, maar toen de Governancecommissie daar ons belang bij in leek te zien, schrok een aantal mensen binnen de Denktank daarvan. Ze vreesden geen gesprekspartner meer te kunnen zijn van Treant. Maar ik vind deze vorm van bestuur onacceptabel", zegt Koppe.

Kansrijk

Kappers denkt dat de Governancecommissie het toetsingsverzoek van het Comité zal accepteren: "Koppe is ten slotte een gezaghebbende deskundige met een jarenlange geschiedenis in Bethesda. Daarom denken wij dat de eerste stap die we gaan zetten kansrijk is."
Het Comité Actie voor Bethesda hield zich in het verleden intensief bezig met het verdwijnen van voorzieningen in het ziekenhuis van Hoogeveen. Die ontwikkeling begon na de fusie van het Scheper Ziekenhuis in Emmen met de Treant Zorggroep. Het Comité verzette zich tevergeefs tegen de inmiddels in Hoogeveen opgeheven Intensive Care en afdeling Oogheelkunde. Begin 2016 hief het comité zichzelf op, omdat de Raad van Bestuur van Treant niet meer met haar wilde praten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.