Dit zijn de gevolgen van de sluiting kindergeneeskunde en verloskunde in Emmen

EMMEN - Wat zijn de gevolgen van de sluiting van de afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde van het Scheper Ziekenhuis Emmen?
Gisteravond werd bekend dat de beide afdelingen per 18 december tijdelijk dichtgaan. Het is Treant Zorggroep, waar het ziekenhuis onder valt, niet gelukt om nieuwe kinderartsen te vinden.

Verslaggever Serge Vinkenvleugel over de gevolgen van de sluiting in Drenthe Nu:


Gevolgen voor patiënten
Sluiting van de twee afdelingen heeft verschillende gevolgen voor patiënten:
- Als je moet bevallen, dan moet je naar een ander ziekenhuis van Treant in Stadskanaal of Hoogeveen. Ook kun je naar een ziekenhuis dat niet onder Treant valt. De zorggroep schat in dat het om 21 bevallingen per week gaat, waarvan ze er zeven niet in Stadskanaal of Hoogeveen kunnen doen. Dan moet je als zwangere vrouw dus naar Hardenberg, Assen, Groningen of Zwolle.
- Op de afdeling kindergeneeskunde kun je niet worden opgenomen als je langdurig ziek bent. Het gaat dan om zo'n 25 kinderen per week die naar een ander Treant-ziekenhuis moeten.
- Een dagopname, voor bijvoorbeeld een kleine operatie, kan nog wel in Emmen. Treant schat dat het dan om zo'n 110 kinderen per week gaat. Omdat er minder kinderartsen zijn, zijn er wel langere wachttijden.
- Bij een spoedgeval kun je gewoon met je kind naar de spoedeisende hulp in Emmen. Maar als daar geconstateerd wordt dat je kind moet worden opgenomen, moet je alsnog naar een ander ziekenhuis. Dat geldt ook voor opnames na een operatie.

Opvang andere ziekenhuizen
Een kort onderzoek van RTV Drenthe leert dat ziekenhuizen in Hardenberg, Assen, Groningen en Zwolle kunnen bijspringen als de Treant-vestigingen in Hoogeveen en Stadskanaal vol zitten. De ziekenhuizen hebben geregeld overleg met elkaar over de situatie.

Personele gevolgen
Tientallen medewerkers van Treant in Emmen hebben vanaf maandag 18 december geen patiënten meer om te verzorgen. Zij gaan tijdelijk aan het werk in de ziekenhuizen in Stadskanaal en Hoogeveen, want daar zal de zorgvraag toenemen.

De afdelingen verloskunde en kindergeneeskunde sluiten komende maandag de deuren. Treant wil de sluiting zo kort mogelijk houden, maar kan niet aangeven hoelang dat zal zijn. Het is daarom ook moeilijk te zeggen wat de gevolgen van de sluiting op lange termijn zullen zijn.
Deel dit artikel: