Gemeenteraad Emmen 'pislink' over werkwijze Treant

EMMEN - De gemeenteraad van Emmen is op z’n zachtst gezegd niet te spreken over de werkwijze van Treant Zorggroep.
De overheden hadden veel eerder betrokken moeten worden bij de problemen die Treant heeft als het gaat om de kinderafdeling en de verloskunde in het Scheper Ziekenhuis in Emmen.
De tien raadspartijen dienden daarom vanavond gezamenlijk een motie in om hun ongenoegen te uiten over de sluiting van de afdelingen in Emmen.

'Wij zijn pislink'

Nestor van de raad, ChristenUnie-fractievoorzitter Henk Huttinga is blij dat een gezamenlijke actie van de Emmer raad nu gelukt is. “Er was vorige week wat gekissebis en verdeeldheid, maar nu hebben we een duidelijk punt gemaakt. We zijn pislink op Treant. Ik hoop ook dat de landelijke politiek het oppakt. Zij zitten op die beïnvloeding.”
Wethouder Jan Bos gaat met de motie in zijn zak naar Treant toe. “We hebben bijna dagelijks contact met Treant maar ook met de zorgverzekeraar. Ik ben blij met de gezamenlijke motie van de gemeenteraad en dat zij achter de inwoners staan.”
Maar veel doen, kan de gemeente niet, zegt Bos. “We staan wat dat betreft aan de zijlijn en hebben als gemeente geen rol in het bestuur. Dat voelt als onmacht, want je wilt iets doen.”

'Alle hens aan dek'

De gemeente wordt in de motie opgeroepen om met Treant, andere overheden en zorgverzekeraars te verkennen op welke wijze kan worden samengewerkt als het gaat om de toekomst en de continuïteit van het aanbod van ziekenhuiszorg in Emmen. “Wij kunnen onze netwerken aanspreken en gezamenlijk kijken hoe we Emmen als regio voor kinderartsen aantrekkelijk kunnen maken. Daar hoort een uitgebreide analyse bij”, aldus Bos. “Alle hens aan dek.”

Borger-Odoorn

Roelof Tuin, fractievoorzitter van CDA Borger-Odoorn uitte vanavond in de raadsvergadering van Borger-Odoorn eveneens zijn zorgen over de sluiting. Hij benadrukt dat de ontstane situatie ook grote impact heeft voor de inwoners in Borger-Odoorn. CDA Borger-Odoorn heeft samen met gemeentebelangen en D66 een motie ingediend om dit extra te benadrukken.
"Zij vragen het college haar zorg te uiten bij betrokken partijen, mee te werken aan het stimuleren van een snelle oplossing voor een gezonde infrastructuur en rekening te houden met toekomstperspectief van personeel en inwoners", staat op de Facebookpagina CDA Borger-Odoorn.

Afdelingen dicht wegens tekort kinderartsen

Treant Zorggroep besloot vorige week dinsdag de verloskamers en de kinderafdeling dicht te doen, vanwege het tekort aan kinderartsen. De drie laatste kinderartsen meldden zich ziek wegens de werkdruk, die te hoog was geworden.
Afgelopen vrijdag bleek dat de afdelingen nog een week open konden zijn, door inzet van kinderartsen van de locaties in Stadskanaal en Hoogeveen. Ook leende Treant twee kinderartsen van het UMC in Groningen.

Lees meer: Dit zijn de gevolgen van de sluiting kindergeneeskunde en verloskunde in Emmen

Zo had Treant een week langer om op zoek te gaan naar kinderartsen en om eventueel afspraken te maken met het ziekenhuis in Groningen, om artsen te lenen. Gisteren bleek dat dit niet langer mogelijk was en dat er tot op heden nog geen nieuwe kinderartsen voor Emmen zijn gevonden. De verloskamers en de kinderafdeling zijn daarom vanaf maandag 18 december gesloten.
Dit besluit kwam niet helemaal uit de lucht vallen, want al jaren is er een tekort aan kinderartsen in Emmen, zei ook oud-kinderarts Wichert van de Toom, die in mei met pensioen is gegaan. “De werkdruk was hoog en parttime werken heb ik uitgesteld.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.