Economische betekenis TT Circuit groeit met ruim 16 miljoen euro

MOTOR-/AUTOSPORT - Tussen 2009 en 2016 is de economische betekenis van het TT Circuit in Assen met 22,7 procent gegroeid. Het gaat daarbij om bestedingen van bezoekers, organisatoren, deelnemers en genodigden.
In 2009 werd er nog 71,8 miljoen euro besteed op en om het circuit. In 2016 is dat gestegen naar 88,1 miljoen euro. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat ZKA Leisure Consultants deed in opdracht van het TT Circuit.
"Dat is meer dan de twee procent economische groei die er per jaar gemiddeld in Nederland is, dus we zijn erg tevreden", zegt de directeur van het TT Circuit Peter Oosterbaan.

Oorzaken groei

De komst van de British Superbikes in 2012 en de MXGP in 2015 zorgen voor een groei. Daarnaast trok de TT, na de verplaatsing van de zaterdag naar de zondag, meer bezoekers en werden er ook meer overnachtingen geboekt. "We hebben veel geïnvesteerd in onze faciliteiten, dat merken we in onze bezoekersaantallen. De verplaatsing van de racedag van de zaterdag naar de zondag zorgt voor meer bezoekers, maar ook overnachten mensen nu meer dagen in Assen. Dat is goed voor het circuit, maar ook voor de regio. Ook hebben we een groot bereik via onze social media. We hebben zo'n 125.000 Facebookvrienden. Dat brengt ons dichterbij ons publiek en de economie trekt aan."

Bestedingen

Bij bestedingen in en om het circuit gaat het hoofdzakelijk om entree, overnachtingen, detailhandel, horeca en vervoer. Maar ook werd er 7.5 miljoen euro besteed aan beveiliging, schoonmaak, parkeerbeheer en leveranciers van bijvoorbeeld aggregaten, tenten en hijskranen.

TT, WK Superbike, British Superbikes

Van de totale bestedingen van 88,1 miljoen euro is ongeveer 53% afkomstig van de TT, het WK Superbike en de British Superbikes. Bezoekers besteden meer tijdens deze evenementen dan bij andere activiteiten op het circuit.
In 2016 werd het circuit in totaal 580.000 bezocht. Het gaat dan om bezoekers, genodigden en deelnemers. Daarvan kwamen alleen al 105.000 mensen op de racedag van de TT. De drie evenementen zorgden samen voor 246.500 bezoeken en 174.180 overnachtingen in de regio.
De prognose is dat de bestedingen rond het TT Circuit in de toekomst nog eens 8,1 miljoen euro per jaar zullen stijgen. "De populairiteit van het TT-festival in de stad neemt toe. Mensen maken er een utije van twee, drie of vier dagen van, dat levet meer op. Ook verwachten we extra inkomsten uit de Toerisch Recreactieve Zone die nog rond het circuit ontwikkeld zal worden", verklaart Oosterbaan.

Werkgelegenheid

Buiten de bestedingen is er ook onderzoek gedaan naar werkgelegenheid. Er worden zo'n 1278 volledige werkplekken gegenereerd door activiteiten op het TT Circuit.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl