Laatste loodjes voor glasvezelproject in buitendorpen Hoogeveen

PESSE - Procent na procent komen ze dichterbij: het glasvezelproject in Pesse, Fluitenberg en Stuifzand gaat lukken. De initiatiefnemers van Zaanddörpen op Glas zijn er zeker van dat na dit slotweekend van de wervingscampagne 50 procent van de huishoudens meedoet. Tot nu toe is dat nog maar 32 procent.
In ontmoetingscentrum De Wenning in Pesse was vanavond een geslaagde laatste sessie van een slotserie aan wervingsavonden: 45 mensen schreven zich in, dat staat gelijk aan bijna vier procent. Maar genoeg is het nog niet.

Lang getwijfeld

Veel deelnemers hebben lang getwijfeld. "Alle voors en tegens hebben we tegen elkaar weggestreept en dan doen we het toch maar. Ik zit niet veel op internet, maar ik heb een dochter die op het HBO zit en die heeft het echt nodig", zegt een inwoner van Pesse.
En een bewoonster van recreatiepark het Nuilerveld zegt: "Het gaat mij om een beter tv-signaal. En goed internet natuurlijk, maar dan vooral voor de kleinkinderen."

Laatste weekend

Herbert Beuling van Zaanddörpen op Glas zegt dat in het laatste weekend nog veel aanmeldingen binnen komen. "Het is het laatste eindsprintje naar die 50 procent. Het is niet ongewoon dat in het laatste weekend 15 tot 17 procent binnenkomen. Die Drenten denken natuurlijk: 'We laten het nog even aan de keukentafel liggen. Eerst even kieken wat 't wordt.' Dat is ook gebeurd bij andere initiatieven voor glasvezel."
RE-NET, opgericht door Rendo, gaat de glasvezel aanleggen. Een 50 procent deelname is voor het bedrijf het absolute minimum, zegt directeur Eddy Veenstra: "De business-case is gebaseerd op 50 procent deelname. We kunnen niet heel veel geld bijleggen, je gaat jarenlang investeren, dus je hebt wel abonnementen nodig. Maar alle vertrouwen dat het gaat lukken. Als je kijkt wat er allemaal gebeurt, er gaat dit weekend nog een geluidswagen rond, dus het komt vast goed."

Rendo heeft er baat bij

Voor Rendo is het belangrijk dat het project slaagt. Veenstra: "We zijn heel erg geworteld in dit gebied, dus het gaat ook om de leefbaarheid en de economische ontwikkeling van dit gebied. En onze aandeelhoudende gemeenten willen gewoon dat we hierin investeren. Dat doen we ook in de kop van Overijssel, in De Wolden en straks hopelijk in Westerveld en in het buitengebied van Hoogeveen."

Hosannastemming

Deelname kan iets meer kosten dan het totaal aan kosten voor telefonie, tv-signaal en internet, maar daar krijg je volgens Beuling ook wat voor: "Meer in de zin van sneller internet, klaar voor de toekomst en geen blokjes meer in je beeld."
De totaalscore laat volgens Beuling nog wel even op zich wachten. "Er komen nog aanmeldingen binnen per post, maar eind volgende week zijn we in hosannastemming." Dat is niet zozeer een optimistische als wel een gemeende houding van Beuling, zegt hij zelf.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.