OM onderzoekt mogelijkheid om No Surrender te verbieden

EMMEN - Het Openbaar Ministerie (OM) wil een definitief einde maken aan de aanwezigheid van motorclub No Surrender in Nederland.

Het OM onderzoekt momenteel de mogelijkheid om de motorclub te verbieden.


Vandaag werd bekend dat de leider van de motorclub, Henk Kuipers, langer blijft vastzitten. Zijn voorarrest is met twee weken verlengd. Ook de andere verdachte, een 59-jarige man uit Sneek, blijft langer vastzitten.

Afpersing
De twee mannen worden verdacht van het afpersen van een ondernemer en pogingen tot afpersing van twee andere ondernemers in 2014 en 2015. Het gaat om bedragen van 91.000 euro, 250.000 euro en 500.000 euro. Bij het afpersen zou Kuipers hebben opgetreden als een soort incassobureau. De incasso’s zouden met bedreigingen gepaard zijn gegaan en zouden soms uitgevoerd zijn in clubkleding. De twee mannen worden ook verdacht van het vervalsen van een loonstrookje in 2016.

Acht andere strafbare feiten
Kuipers wordt daarnaast verdacht van acht andere strafbare feiten. Het gaat om (zware) mishandelingen met voorbedachte rade, afpersingen en diefstal met geweld. Deze misdrijven zouden gepleegd zijn in de periode van 2014 tot en met 2017 en hebben zowel binnen als buiten de motorclub plaatsgevonden.

Criminele organisatie
Het onderzoek loopt volop en richt zich nu op twaalf strafbare feiten, voornamelijk geweldsdelicten waarbij de leider van No Surrender betrokken lijkt te zijn. Ook wordt er een onderzoeksdossier opgebouwd om de 53-jarige verdachte te vervolgen voor het leiding geven aan een criminele organisatie.

Slachtoffers melden zich
Naar aanleiding van de uitzending van Opsporing Verzocht over de aanhouding van Kuipers kwamen bij de politie zes tips binnen. Deze tips worden onderzocht. Verschillende slachtoffers en getuigen van afpersing en mishandeling door No Surrender hebben zich inmiddels gemeld bij de politie. Een aantal daarvan heeft aangifte gedaan.
Meer over dit onderwerp:
No Surrender Henk Kuipers Emmen gemeente Emmen
Deel dit artikel: