Bouw ijsbaan Hoogeveen kan in acht maanden

HOOGEVEEN - De ijsbaan in Leeuwarden is een voorbeeld voor de snelheid waarmee een nieuwe kunstijsbaan in Hoogeveen gerealiseerd kan worden. Volgens wethouder Jan Steenbergen moet je dan rekenen op acht maanden. De veronderstelde bouwtijd van anderhalf jaar is volgens hem beslist niet noodzakelijk.

Steenbergen suggereert daarmee dat voor de bouw van de kunstijsbaan nog voldoende tijd is. “De ijsbaan moet klaar zijn voor eind 2019. Dat kan zeker en dan staat er ook een compleet uitgeruste overdekte schaatsbaan met alle benodigde voorzieningen”, aldus de wethouder die met een slot op de mond praat.

Geheimhouding
Vorige week donderdag is de gemeenteraad in een besloten vergadering op de hoogte gebracht van de voortgang van het proces. De raadsleden is geheimhouding opgelegd. Het gaat om vertrouwelijke informatie waarbij allerlei commerciële belangen spelen. De raadsleden toonden na afloop van die vergadering letterlijk gesloten lippen met een vinger erover gekruist. En dat gebaar maakte ook de wethouder.

Afgelopen zomer stond Hoogeveen in grote meerderheid te juichen nadat provinciale staten instemde met de subsidie van vijf miljoen euro. De gemeente nam de planvorming begin dit jaar al over van de stichting Kunstijsbaan Hoogeveen. Na de zomer ging dat in volle vaart door. Maar steeds schoof de bekendmaking van het bouwplan op. Begin november zei burgemeester Karel Loohuis dat eind november het plan geopenbaard zou moeten kunnen worden. Dat kwam er niet van.

Conflict
Eind november openbaarde zich wel een conflict tussen de gemeente en Max Jacobsen. Dat conflict ontstond toen Steenbergen bevestigde dat één van de opties de bouw van een zwembad is naast de ijsbaan. Het zou kunnen gaan om een overdekt zwembad met 50-meter baan.

Jacobsen is eigenaar van de tennishal- en banencomplex Maxx Sports dat midden in het plangebied ligt. Jacobsen wil niet langer met de gemeente praten over mogelijkheden tot samenwerking zoals de stichting Kunstijsbaan bij de startpresentatie in 2015 voor ogen had.

Over het conflict met ondernemer Max Jacobsen wil Steenbergen nog altijd niets zeggen. Jacobsen zegt dat de meest wilde ideeën de revue zijn gepasseerd, maar dat hij er dan weer wel en dan weer niet bij betrokken wordt. Bronnen laten weten dat Jacobsen het liefst zijn complex aan de gemeente zou willen verkopen om daarna de kunstijsbaan te gaan exploiteren. Maar die optie lijkt nu ver weg.

Verschillende scenario's
Ondertussen verstrijkt de tijd. Onbekend is welke architect is benaderd of hoe het bouwplan eruit komt te zien, laat staan wanneer de aanbesteding is. Wethouder Steenbergen zegt nu dat hij zodra het kan de bevolking zal informeren over de plannen. “Er zijn nog heel veel zaken die spelen en we kijken ook naar verschillende scenario's. We kijken ook nog steeds naar het zwembad, maar verder zeg ik niks. We treden naar buiten zodra we informatie kunnen geven, daar heeft de bevolking van Hoogeveen recht op.”

De kunstijsbaan van Hoogeveen gaat het Kleine-Bols-IJsstadion heten naar twee schaatscoryfeeën uit de gemeente. Hoogeveen stelde in april dat de bouw van de energieneutrale kunstijsbaan bijna 19 miljoen zou kosten. De gemeente draagt ruim vier miljoen bij en stelt zich garant voor bijna tien miljoen euro aan investeringen en donaties van derden. De provincie stelde als voorwaarde voor haar subsidie van 5 miljoen euro dat de ijsbaan voor eind 2019 open moet zijn voor publiek.
Deel dit artikel: