Tranen bij Jan Roelof Kruithof (81) na gouden speld KNSB

SCHAATSEN - Beter laat, dan nooit! Op z'n 81e verjaardag is oud-marathonschaatser Jan Roelof Kruithof uit Havelte door de KNSB onderscheiden met de gouden speld voor z'n uitzonderlijke schaatscarrière.

De technisch directeur van de KNSB, Arie Koops, verraste Kruithof gisteravond thuis. Geflankeerd door familie en vrienden werd de oud-marathonschaatser 'overvallen'. Het maakte heel wat los bij de uitzonderlijke duursporter, die vroeger altijd bekend stond als een harde man.

'Zonder Jantina had ik dit niet bereikt' 
Meteen nadat Koops de gouden onderscheiding had opgespeld, barstte Kruithof in tranen uit en greep hij naar de foto van zijn in 2013 overleden vrouw Jantina. " Als zij niet in m'n leven was gekomen, had ik dit niet bereikt. We hebben het samen bereikt. Ik ga morgen naar haar graf om te vertellen dat ik deze gouden speld heb gekregen. Ik vind het een ontzettende eer", laat Kruithof geëmotioneerd weten. 

Carrière
Kruithof won ondermeer elf keer de Alternatieve Elfstedentocht over 200 kilometer. Daarnaast is hij nog altijd houder van het duurrecord over 24 uur. Hij bracht het in 1994 tot een afstand van 655 kilometer en 700 meter. Daarvoor schaatste hij aan een stuk door, zonder te stoppen. 

In totaal reed hij vijf keer de Elfstedentocht. In 1985 was hij één van de favorieten. Maar door een valpartij bij het klunen in Kimswerd verloor hij de aansluiting met de kopgroep, en werd hij uiteindelijk twaalfde. In de tocht van 1997 finishte hij tegelijkertijd met drie andere schaatsers. Ze waren de snelsten in de toertocht.  

Daarnaast fietste Kruithof 35 keer de Elfstedentocht (240 kilometer) en 30 keer de Friese Elmerentocht (150 kilometer). 

Gouden speld
Na Jan Maarten Heideman is Jan Roelof Kruithof pas de tweede marathonschaatser die de gouden speld van de KNSB heeft gekregen. De onderscheiding is al wel vaker aan langebaanschaatsers toegekend na een gouden medaille op een internationaal toernooi.
Meer over dit onderwerp:
schaatsen Havelte Jan Roelof Kruithof KNSB
Deel dit artikel: