Nieuwe campagne voor veilig knallen carbid: een echte BOCK heeft ballen

ASSEN - Bam! Elk jaar tijdens de jaarwisseling is het wel een paar keer raak. Meerdere carbidschieters krijgen door onvoorzichtigheid het deksel van een melkbus tegen hun hoofd en dat kan ernstige gevolgen hebben.
BOCK, de succesvolle campagne voor het veilig laten knallen van carbid, stimuleert daarom dit jaar op het gebruik van een bal bij het knallen met carbid.

De BOCK
De campagne Bewust Oplettende Carbid-Knaller (BOCK) is twee jaar geleden bedacht door het Brandwondencentrum Groningen om het carbidschieten veiliger te maken. Op de brandwondenpoli in het Martiniziekenhuis kwamen elke jaarwisseling meerdere mensen terecht met brandwonden door het afschieten van carbid. Brandy van Achteren uit Hollandscheveld is een van de mensen die het overkwam. Hij vertelde RTV Drenthe twee jaar geleden zijn verhaal

Vijf tips
De BOCK-campagne geeft de carbidknaller vijf tips om veilig carbid af te schieten.

1. Goede voorbereiding: Informeer tijdig bij je gemeente naar de voorwaarden en vergunningen.

2. Bescherm jezelf: Gebruik gehoorbescherming en draag een veiligheidsbril om jezelf te beschermen.

3. Goed materiaal: Gebruik alleen een melkbus in goede staat met een stevige bodem, schiet met een plastic bal in plaats van een melkbusdeksel en zorg dat de bus niet achteruit kan schieten na het ontsteken.

4. Veilig aansteken: Ontsteek de bus met een fakkel op een stok terwijl je aan de zijkant van de melkbus staat. Ga er nooit op zitten. Zorg dat publiek op veilige afstand is.

5. EHBO: Zorg dat er voldoende blusmiddelen (water om te koelen, blusdeken) aanwezig zijn, zodat je goed kunt handelen mocht er toch iets verkeerd gaan.

Minder slachtoffers
Volgens woordvoerder Bianca Habing van Brandwondencentrum Groningen is de BOCK-campagne heel effectief en zorgt het voor minder slachtoffers. Van ongelukken met deksels van melkbussen zijn geen exacte cijfers, maar dat wordt van af dit jaar wel onderzocht. ‘Elk jaar komen er een paar gevallen voor bij en die zijn soms heel ernstig. Vandaar ook dat we dit jaar extra aandacht hebben voor het gebruik van een bal’, aldus Habing.


Vijf voordelen
Dit jaar is er in de campagne dus extra aandacht voor het gebruik van een bal als deksel. Volgens de experts biedt het gebruik van een bal vijf voordelen en heeft het geen invloed op de knal:

1. Bij het plaatsen van een bal komen geen vonken vrij die voor een vroegtijdige ontsteking kunnen zorgen

2. Door een bal te gebruiken kan de druk eenvoudiger weg, waardoor er minder kans is op het exploderen van de melkbus

3. De impact van een weggeschoten bal op het lichaam is vele malen minder groot dan die van een deksel

4. Een bal past altijd en sluit de melkbus naadloos af, waardoor het gas niet kan ontsnappen

5. Eenvoudig aan te schaffen en en goedkoop

Gratis BOCK-bal
De nieuwe campagne werd vanochtend afgetrapt in het Euroborg-stadion in Groningen. Burgemeester Karel Loohuis (Hoogeveen) en Eric van Oosterhout (Emmen) waren daarbij aanwezig.
Deel dit artikel: