'Laagvliegroutes Lelystad Airport zijn slecht voor gezondheid'

ASSEN - "De laagvliegroutes van en naar Lelystad Airport zijn slecht voor de gezondheid." Dat beweren een huisarts en moleculair bioloog die in opdracht van de Friese werkgroep Laagvliegroutes NEE een medische literatuurstudie hebben gedaan naar de gevolgen voor burgers onder laagvliegroutes.

Gepensioneerd huisarts Leonhard Beijderwellen (huisarts) en Sara Botschuijver (moleculair bioloog en promovendus) zijn vanuit hun medische achtergrond 'zeer bezorgd' over de gezondheidsrisico's die zullen ontstaan door de aanstaande uitbreiding van Lelystad Airport. Dat schrijft RTV Oost.

Lelystad Airport moet uitgroeien tot een luchthaven worden voor vakantieverkeer. De verwachting is dat daardoor het aantal fors gaat toenemen. Een van de aanvliegroutes komt over het zuidwesten van Drenthe. Inwoners vrezen hierdoor overlast.


'Overheid nalatig'
Volgens de onderzoekers is de overheid nalatig geweest in de voorbereiding van de uitbreiding. De noodzakelijke herindeling van het luchtruim had volgens hen vanaf 2009 gerealiseerd kunnen worden. Omdat dit niet is gebeurd, is het gezondheidsrisico 'serieus toegenomen'.

Ook de slaapverstoring zou te laag zijn ingeschat in het Milieueffectrapport (MER). Uit berekeningen zou blijken dat honderdduizenden mensen overdag overlast zullen ervaren.

Hoge bloeddruk
Bovendien zou het aantal mensen met extra risico op hoge bloeddruk door de geluidsoverlast niet zijn vermeld en negeert het MER 'de zeer schadelijke ultrafijnstof emissie door vliegverkeer'. De uitstoot hiervan leidt volgens de onderzoeken tot extra risico op hart-en vaatziekten, longaandoeningen en aandoeningen van het centraal zenuwstelsel in de directe omgeving van Lelystad Airport.

De onderzoekers vinden dat het MER over moet en dat geluid en concentraties van fijn- en ultrafijnstoffen gemeten moeten worden. Als het aan Beijderwellen en Botschuijver ligt, gaat het vliegveld pas open na herindeling van het luchtruim.


Het onderzoek, dat vorige week werd gepubliceerd, wordt in een voor tegenstanders belangrijke week naar buiten gebracht. Vandaag zijn er overleggen tussen de provincies en de minister en morgenavond is er een debat in de Tweede Kamer over Lelystad Airport.
Deel dit artikel: